Perussuomalaiset tekivät paluun Kosken valtuustoon – Keskusta on edelleen suurin vaalitappiosta huolimatta

0

KOSKI. Vaalitappiosta huolimatta keskusta pitää Koskella edelleen vahvasti valtaa. Puolueella on ennen tarkastuslaskentaa niukasti yli puolet valtuustopaikoista hallussaan muiden puolueiden jakaessa loput paikat pienehköillä valtuustoryhmillä.

Keskustaa kannatti 48,5 prosenttia äänestäjistä. Tällä kannatuksella valtuustosta irtosi 11 paikkaa, mikä on yksi vähemmän kuin viime vaaleissa. Puolueen kannatus laski 4,0 prosenttia.

Vielä isompaa oli kaksi valtuustopaikkaa menettäneen kokoomuksen kannatuksen lasku (-6,2%). Kokoomuksen ja valtuustoon paluun tehneen perussuomalaisten kannatus oli tismalleen yhtä suura, 16,4 prosenttia. Kumpikin puolue sai kolme valtuustopaikkaa kuin myös sosiaalidemokraatit 12,5 prosentin kannatuksella. Perussuomalaisten kannatus nousi 11,5 prosenttia, demarien 0,5 prosenttia.

Kokoomuksen ja keskustan tavoin vihreät menetti kannatustaan (-1,8 prosenttia), mutta 6,3 prosentin kannatuksella puolue säilytti yhden valtuustopaikkansa.

Valtuuston kokoonpano muuttuu reippaasti, sillä uusia valtuutettuja on hieman yli puolet. Vaalien ääniharavaksi nousi keskustan uusi valtuutettu Martti Mäkitalo 70 äänellä. Toiseksi eniten ääniä keräsi niin ikään uusi valtuutettu, perussuomalaisten Lassi Relander (68).

Uusina valtuutettuina aloittavat keskustan Mäkitalo, Marja Mattila, Veera Lindholm, Riina Vaparanta ja Tero Laakso, kokoomuksen Janne Ketola, perussuomalaisten Relander ja Teijo Reunanen, demareiden Taisto Lehti ja Leena Puumalainen sekä vihreiden Ragni Reichardt. Keskustan viimeisellekin paikalle saattaa nousta uusi valtuutettu. Nykyisen valtuutetun Risto Hämäläisen kanssa tismalleen saman äänimäärän keräsi Jarmo Ruohonen. Valinta heidän välillään suoritetaan arpomalla.

Ehdolla olleista nykyisistä valtuutetuista paikkansa menetti keskustan Kimmo Kupi, perussuomalaisista demareihin valtuustokauden aikana loikannut Mika Jansson ja vihreiden Tapani Rantanen. Kokoomuksesta perussuomalaisiin loikannut Pertti Kujala lunasti valtuustopaikan myös uuden puolueensa riveissä.

Äänestysaktiivisuus putosi Koskella 59,6 prosenttiin. Viime vaaleissa ääntään käytti 62,3 prosenttia äänioikeutetuista.