Poliisi neuvoo: Näin estät asunto- ja mökkimurrot

0

Asunto- ja mökkimurtojen määrät kasvavat keväällä ja kesällä. Poliisi muistuttaa, että kunnollinen lukitus ja valaistus, omaisuuden merkitseminen sekä erilaisten hälytyslaitteiden käyttö ovat hyviä keinoja varkauksien ennalta estämiseen.

11 keinoa estää asunto tai mökkimurto

1) Naapuriapu: kerro naapurillesi, jos olet poissa ja sovi asuntosi valvonnasta.

2) Pidä kotisi asutun näköisenä myös lomien aikaan. Tyhjennetty postilaatikko ja leikattu nurmikko viestivät siitä, että asunnossa on asukkaat paikalla.

3) Tarkista lukkojen toimivuus (takalukitus ja turvalukko). Myös takaoven lukituksen tulee olla kunnossa. Pidä asunnon ovet ja ikkunat lukituttuina aina, kun mahdollista.

4) Jos et ole varma, missä kaikki kodin avaimet ovat, vaihda lukot.

5) Älä pidä vara-avainta helpossa paikassa.

6) Valaistus hämärän ja pimeän aikana. Pidä valoja, jos asunto on tyhjillään. Varkaat valitsevat mieluummin hämärän kohteen.

7) Hälytysjärjestelmät, kamerat ja niistä varottavat kyltit vaikuttavat rikollisten kohdevalintaan.

8) Älä kuuluta sosiaalisessa mediassa julkisesti lomiasi ja menojasi, siitä voi olla hyötyä rikollisille.

9) Kuvaa arvokkaampi omaisuus ja ota mahdolliset tunnisteet ylös. Voit myös merkitä omaisuutesi; nykyisin on hankittavissa merkitsemiseen sopivia välineitä, joiden avulla yksilöllisen tunnistusmerkinnän voi hoitaa pienellä vaivalla.

10) Jätä verhot avoimiksi. Näin varas näkee, ettei vapaa-ajanasunnossa ole mitään anastettavaa.

11) Ilmoita epäilyttävistä kulkijoista poliisille. Jos rikos tuntuu mahdolliselta tai todennäköiseltä, ilmoita hätäkeskukseen numeroon 112.