AURANMAA. Aluksi koronarokotteista oltiin melkeinpä valmiita tappelemaan ja netti täyttyi kiukuttelusta, kun ajanvaraukset tukkiutuivat. Nyt kun rokotteita alkaisi olla kaikille tarjolla, asia on unohdettu. Muun muassa Turun Sanomat uutisoi keskiviikkona Varsinais-Suomen lääkäreiden huolestuneen laiskasta rokotusinnosta. Myös Pöytyän kansanterveystyön kuntayhtymän infektiolääkäri Susanna Nyberg-Simola kertoo, että tällä viikolla vapaita aikoja on ollut runsaasti tarjolla.

–Ihmiset hiukan huonosti varailevat aikoja, hän toteaa.

Nyberg-Simolan mukaan Pöytyällä on jouduttu pohtimaan, voidaanko rokotteita tilata tarjolla olevaa määrää, jos ottajia ei ole riittävästi. Syyksi ihmisten laiskuuteen hän arvelee kesäaikaa ja sitä, että Varsinais-Suomessa ollaan siirrytty takaisin koronaepidemian perustasolle, jossa rajoituksista on luovuttu. Auranmaalla uusia koronavirustartuntojakaan ei ole kirjattu viimeiseen kolmeen viikkoon.

–Ehkä on kuvitelma, että tilanne on ohi, Nyberg-Simola sanoo ja huomauttaa, että näin ei suinkaan ole.

Tämänhetkinen rokotekattavuus ei vielä ole tarpeeksi riittävä. Lääkärit ovatkin huolissaan syksystä, jos ihmisiä ei saada rokotteita ottamaan.

Auranmaalla ensimmäisen koronarokotteen on THL:n tilaston mukaan saanut reilu puolet väestöstä. Auralaisista 52,1, koskelaisista 56,2, marttilalaisista 53,9, oripääläisistä 49,3 ja pöytyäläisistä 53,5 prosenttia on rokotettu kertaalleen. Tehosterokotteiden antamisessa ollaan pisimmällä Pöytyällä, jossa kakkosannoksen on saanut 16,2 prosenttia väestöstä. Oripäässä rokottaminen etenee myös kakkosannosten osalta hitaimmin. Tehosteen on saanut 11,2 prosenttia väestöstä.

Auranmaalla rokotteita on tarjolla kaikille yli 16-vuotiaille Härkätienkin avattua yli 16-vuotiaiden ajanvarauksen keskiviikkona.