Saman kylän koulukaverit lähtivät ehdolle eri puolueisiin

0
Samasta sukunimestä huolimatta yläneläiset Ada Nyman ja Ella Nyman eivät ole sukua keskenään.

PÖYTYÄ/Yläne. Yläneläiset Ada Nyman ja Ella Nyman eivät ole samasta sukunimestään huolimatta sukua keskenään. Lähipäivinä valkolakin päähänsä painavia 19-vuotiaita neitoja yhdistää sen sijaan moni muu asia. Iän ja asuinpaikan lisäksi he ovat pitkäaikaisia koulukavereita ja nykyään myös kunnallisvaaliehdokkaita, Ada vihreiden ja Ella keskustan listalla sitoutumattomana.

Kumpainenkin näkee, että nuoria on liian vähän politiikassa mukana, ja siksi he haluavat omalla esimerkillään kannustaa ikäpolvensa edustajia vähintäänkin äänestämään.

–Kunnassa päätetään todella paljon meidän nuorten asioista, ja siksi on hyvä saada mukaan myös meidän näkökulmaamme, he linjaavat ja sanovat politiikan kuuluvan ehdottomasti kaikille.

Ada sanoo olleensa jo pitkään kiinnostunut yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta, ja hän onkin aiemmin toiminut esimerkiksi Pöytyän nuorisovaltuustossa. Myös Ella on seurannut politiikkaa intensiivisesti lähes koko ikänsä, ja aikanaan myös hänen äitinsä oli kunnanvaltuutettuna.

Kyläpolitikointi saa molemmilta moitteita, ja he uskovat sen jäävän pikkuhiljaa historiaan, kun väki valtuustossa nuorenee.

–Meidän pitäisi olla ehdottomasti yhtenäinen kunta, he toteavat.

Toisaalta he antavat kiitosta nykyisille päättäjille hyvästä tekemisen meiningistä yli puoluerajojen.

–Yhdessä on haluttu rakentaa hyvää kuntaa, ja sen onkin oltava kaiken tekemisen perusta.

Työlistalla ovat maaseutu ja ilmasto

Puoluevalinnat ovat olleet sekä Ellalle että Adalle helppoja. Siinä missä Ella haluaa nostaa keskustan riveissä esiin maaseutua ja sen kehittämistä, puhuu Ada vihreiden arvojen mukaisesti ilmaston ja luonnon puolesta. Molemmat ovat valmiita seisomaan omien arvojensa takana, mutta toisaalta he tietävät, että asioiden läpi saaminen vaatii myös muiden kuuntelemista.

–Tietenkin oma mielipide täytyy tuoda selkeästi esiin, mutta samalla pitää olla joustava ja osata kuunnella toisia, Ella pohtii.

Ada taas toteaa, että tärkeät asiat voivat välillä vaatia kovaakin työtä, ja siihen hän sanoo olevansa valmis. Ensimmäiseksi hän nostaisi esiin kunnianhimoisemman tavoitteen saavuttaa hiilineutraalius kunnan energiankäytössä. Kummallekin puolestaan on itsestään selvää, ettei koulun henkilökuntaa jatkossa enää lomauteta. Ella epäilee sen vaikuttavan kunnan imagoon heikentävästi, kun taas Ada arvelee siitä johtuvien ongelmien kasaantuvan lopulta muualle. Yläneen terveyskeskuksen heikentynyttä tilannetta läheltä seuranneena he eivät myöskään halua enää huonontaa terveyspalveluja ja niiden saatavuutta.

Pisteet Pöytyälle

Pöytyän tilannetta nuoret ehdokkaat pitävät kaikkinensa hyvänä.

–Kun talous ja muut asiat on hyvin hoidettu, siitä on hyvä lähteä jatkamaan, Ella linjaa.

Kunnan tulevaisuus näyttää Adan mielestä myös siinä mielessä valoisalta, että ihmisiä kiinnostaa entistä enemmän maalle muuttaminen. Vahvuuksina he näkevät metsät ja luonnonpuistot, puhtauden ja rauhallisuuden. Lisäksi etäisyydet suurempiin kaupunkeihin eivät ole heidän mielestään liian pitkät.

Myös toisistaan nuoret naiset löytävät paljon hyvää.

–Jo kouluaikana olit aina se, joka rupesi ensimmäisenä tekemään ja hoitamaan yhteisiä asioita. Olet todellinen tekijäihminen, Ada luonnehtii Ellaa.

Ella puolestaan kehuu ystäväänsä sellaiseksi, joka uskaltaa seistä arvojensa takana.

–Olet myös innokas ja tiedät valtavasti, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.