Riihikosken Vanha Vehnämylly jauhaa tarinoita ja nostalgiaa

0
Saksalaiset seinälle kiinnitettävät pelikoneet ovat 1950-luvulta. Petteri Uusalon mukaan Suomessa näitä on ollut esimerkiksi kiertävissä tivoleissa ja pelihalleissa.

PÖYTYÄ/Riihikoski. Mies pysähtyy portaikossa muistelemaan, kuinka lapsena kävi isänsä kanssa hevoskärryillä tuomassa myllyyn jauhettavaa. Paikka tuokin monen mieleen muistoja, mutta nykykäytössään se on varsinainen tarinamylly. Vanhan tavaran kaupaksi ja kesäkahvilaksi viritetty Riihikosken entinen vehnämylly on täynnä nostalgiaa ja omia tarinoitaan kuiskivia tavaroita.

Vanhan tavaran kaupaksi ja kesäkahvilaksi muuttunut Riihikosken vehnämylly tuo monille monenlaisia muistoja mieleen.

Petteri Uusalo osti myllyn vuonna 2017 romuvarastokseen. Keräilijällä varastoitavaa riittää, mutta matkan varrella jalostui ajatus vanhan tavaran kaupasta. Virallisesti Vanha Vehnämylly avattiin viime kesänä. Esillä ja myynnissä on enimmäkseen Uusalon omia keräilykokoelmia, mutta jonkin verran myös myyntiin hankittua tavaraa. Keräilijä myöntää, ettei ihan kaikesta tavarasta hentoisi luopua.

–Joissakin on olemassa niin sanottu suojahinta, hän paljastaa.

Tavaraa on Vanhassa Vehnämyllyssä neljässä eri kerroksessa. Yhteen kerrokseen Uusalo on sijoittanut silmäteränsä, useiden flippereiden kokoelman.

–Ei siinä välttämättä rahakaan ratkaise, vaan kaikkien tähtien täytyisi olla kohdillaan, Uusalo miettii, millä hinnalla olisi suojahinnoitelluista silmäteristään valmis luopumaan.

Palopuhelimia oli ennen muun muassa tehtaissa.

Jännittäviä ja koukuttavia kapineita

Vaikka kauppoja ei syntyisi, Vanha Vehnämylly tarjoaa flippereiden lisäksi monenlaista ihasteltavaa, hypisteltävää ja hämmästeltävää. Talonpoikaistavaraa on vähemmän, mutta monenlaista muuta eri vuosikymmenien tavaraa hammaslääkärin lampusta LP-levyihin sitäkin enemmän. Joukkoon mahtuu varsin jännittäviä esineitä. Uusalo esittelee muun muassa kaappia, jossa on erilaisia mittareita.

–Tällä on annettu jotain sähköhoitaja, Uusalo sanoo ja kertoo laitteen kuuluneen paikalliselle miehelle, joka viime vuosisadan alussa lähti Amerikkaan kaivostöihin, mutta sokeuduttuaan palasi Suomeen.

–Mies kouluttautui hierojaksi ja tämän laitteen hän toi USA:sta, Uusalo jatkaa ja toteaa, ettei kyllä itse suostuisi moisella kapineella hoidettavaksi.

Petteri Uusalo on pystyttänyt Vanhaan Vehnämyllyyn myös sähköautoradan.

Sen sijaan Uusalo saattaa tosinaan unohtua ajelemaan vielä yhtä kierrosta sähköautoradallaan, jonka hän on pystyttänyt flippereiden kanssa samaan kerrokseen. Rataa sopii Uusalon mukaan myös muiden kokeilla ja kylän pikkupojat sen jo ovatkin löytäneet. Innokkaiden testaajien jäljiltä Uusalolla on tällä hetkellä yksi auto ajokunnossa, joten hän kehottaa nappaamaan oman ajokin mukaan.

Autot kaikkinensa on Uusalon sydäntä lähellä. Vanhan Vehnämyllyn pihassa voikin nähdä paitsi Uusalon keräilykohteita myös muiden vanhojen autojen harrastajien ajokkeja. Uusalo kertoo mainostaneensa Vanhaa Vehnämyllyä vanhojen autojen harrastajille ja neuvoneensa heitä ajelemaan Riihikoskelle Aurajoentietä pitkin. Moni harrastaja onkin paikalle löytänyt.

Torvigramofoni lienee 1920-luvulta peräisin.

–Paljon kävi väkeä viime kesänä, Uusalo sanoo ja kiittelee Aurajoen matkailutien tulevan Vanhan Vehnämyllyn kannalta erittäin oikeaan aikaan.

Kesäaikaan Vanha Vehnämylly on yksi Aurajoentien ehdottomista retkikohteista ja nähtävyyksistä. Unohtaa ei myöskään sovi kesäkahvilaa, jossa pullakahvit voi nauttia aivan omanlaisessaan menneen ajan tunnelmassa. Paikan ainoa huono puoli on, ettei se ole esteetön.

 

Vanha Vehnämylly on avoinna toukokuusta syyskuuhun keskiviikosta sunnuntaihin kello 10–18. Lisäksi maksuton takakonttikirppis 20.6., 25.7., 29.8. ja 26.9. Rajallisen myyntitilan vuoksi ennakkoilmoittautuminen.