Turkulaiset matkasivat junalla Auraan – Auralaiset halusivat näyttää, että kunta on muutakin kuin huoltoasema

0
Asemapäällikkö Toni Tikkanen oli vastassa turkulaisia kuljettanutta junaa Auran entisen aseman kohdalla Oikokujan päässä.

AURA. Aurassa tehtiin tiistaina historiaa, kun juna pysähtyi Oikokujan päässä ensimmäistä kertaa 30 vuoteen.

–Täällä lakkasi juna pysähtymästä vuonna 1991, Auran kehittämisjohtaja Anna-Mari Alkio vahvistaa.

Vakituista pysäkkiä Auraan ei ole sentään saatu, vaikka sellainenkin on Alkion mukaan tulevaisuudessa toiveissa, kun paikallisjunahanketta saadaan vietyä eteenpäin. Kyseessä oli kunnan markkinointitempaus, jolla haluttiin näyttää turkulaisille Auran olevan paljon muutakin kuin valtatien varressa oleva huoltoasema.

–Tämä on yksi tapa näyttää ulkopaikkakuntalaisille kuntaamme ja saada heidät kiinnostumaan siitä. Erityisen ylpeitä olemme siitä, että Auraamon pihaan on saatu elävä ja virkeä tori aikaiseksi, Alkio hehkutti.

Junan tuomia turkulaisia saapui kaikkiaan viitisenkymmentä, ja enemmänkin olisi halukkaita riittänyt.

–Suosio oli niin suurta, että jouduimme lopulta arpomaan paikat.

Jokaista turkulaista oli vastassa oma auralainen, ja lisäksi heille jaettiin tervetuliaiskassi. Myös torikahvit tarjottiin 4H-yrittäjien kahvilassa.

Aurassa tehtiin tiistaina historiaa junan pysähdyttyä sinne ensimmäistä kertaa 30 vuoteen. Kyseessä oli kunnan järjestämä markkinointitempaus, joka houkutteli turkulaisia tutustumaan Auraan. Suosio olikin niin suurta, että paikat jouduttiin arpomaan.

Aura nähtiin virkeänä ja elinvoimaisena

Yleisarvosana Aurasta oli lähes mairitteleva, sillä matkalaiset näkivät kunnan elävänä pikkupaikkakuntana.

–Tämä vaikuttaa hyvin elinvoimaiselta paikalta, eikä täältä ole kauhean pitkä matka Turkuun, Magnus Gustafsso n totesi.

Hänen puolisonsa Suvi Mattila paljasti olevansa alun perin Aurasta kotoisin. Yhdessä pariskunta pohdiskeli, ettei ole lainkaan poissuljettua, etteivätkö he voisi tulevaisuudessa asua Aurassa.

–Nuorempana se tuntui mahdottomalta ajatukselta, mutta ei enää nykyään, Mattila valotti suunnitelmiaan.

Myös Tarja Malikille Aura oli tuttu jo lapsuudesta, missä hän on omien sanojensa mukaan viettänyt paljonkin aikaansa. Sekä Malikia että hänen ystäväänsä Marjo Galkinia oli vastassa diakoniatyöntekijä Jaana Pelkonen . Häneltä naiset saivat kuulla Auran olevan hyvä kunta asua, jossa lähipalvelut toimivat ja yhteydet Turkuun ovat nopeat.

–Tätä voisi kyllä harkita tulevaisuuden asuinpaikkakuntana, naiset tuumivat.

Tiistaina hopeahääpäiväänsä viettäneet Ritva ja Jukka Laaksonen olivat myös innoissaan sekä junamatkasta että Auran tekemästä positiivisesta vaikutuksesta. Heidän aiempi kokemus kun on rajoittunut pelkästään valtatien huoltoasemille.

–Onneksi pääsimme mukaan, kun ensin vähän jännitti, miten tässä käy, hyväntuulinen pariskunta totesi torikahvilajonossa.

Heidän mielestään Aura näyttäytyi todella kivalta paikalta, jossa tulisi varmasti piipahdettua useamminkin, jos vaan juna kulkisi.

–Ja, miksei tänne voisi ihan muuttaakin, kun rouva pääsee eläkkeelle, Jukka lupaili Ritvankin puolesta.

Pullastaan torilla nautiskellut Sebastian Seppänen , 4, oli pitänyt kovasti junamatkasta, mutta vauhdikkaana miehenä se oli hänen makuunsa hiukan liian hidastempoista. Auran kunnasta nuorella herralla ei tuntunut olevan vielä oikein minkäänlaista mielipidettä, mutta äiti Tanja Laajalehto ja hänen ystävänsä Joanna Mustonen olivat oikeinkin tykästyneitä.

–Tämä näyttää oikein virkeältä ja mukavalta paikalta, he totesivat.

Muuttohaluja heillä ei kuitenkaan ollut, sillä Laajalehdon mukaan tämänhetkisen viiden minuutin työmatkan vaihtaminen ei houkutellut.

–En voisi tässä elämäntilanteessa ajatella, että rupeaisin joka päivä kulkemaan näin pitkää matkaa Turkuun, hän sanoi, vaikka kertoikin seudun olevan tuttua miehen sukulaisten asuessa paikkakunnalla.

Katso Jorma Peltoniemen tapahtumasta kuvaamat videot sekä tästä linkistä että tästä linkistä.