Uusia keinoja työttömyyden hoitoon

0

Auranmaan työllisyys kohenee nyt hyvää tahtia. Auranmaan alueen työttömyysprosentti laski kuluneen vuoden aikana 11,6 prosentista 7,6 prosenttiin. Se tarkoittaa yli kolmeasataa hyvää uutista: alueellamme on nyt 328 työtöntä työnhakijaa vähemmän kuin vuosi sitten.

Työttömyyslukujen reippaanlainen koheneminen johtuu pitkälti lomautusten päättymisestä. Lukuisat koronapandemian vuoksi lomautetut ovat päässeet palaamaan takaisin sorvin ääreen. Kun elämä palaa entisiin uomiinsa ja talous pikkuhiljaa kohenee, se näkyy myös kulutuksessa, mikä puolestaan poikii lisää elinvoimaisuutta koko seutukunnalle.

Samaan aikaan positiivisten signaalien rinnalla pitkäaikaistyöttömyys kuitenkin lisääntyy: kuluneen vuoden aikana pitkäaikaistyöttömien määrä oli lisääntynyt niin Auranmaalla kuin koko maakunnassakin. Kyse ei ole pienistä luvuista: vuosi sitten yli vuoden työttömänä olleita oli Auramaan alueella 159. Nyt heitä on 222. Koko Varsinais-Suomen alueella määrä on kasvanut parilla tuhannella.

Onneksi työllisyyden kuntakokeilu luo parhaillaan uudenlaista tekemisen tapaa Koskelle ja Marttilaan. Omavalmentajan vastuulle kuuluvat Koskella tai Marttilassa asuvien alle 30-vuotiaiden nuorten, maahanmuuttajien sekä Kelan päivärahaa saavien työllisyysasiat. Kokeilussa korostuu asiakkaan kohtaaminen yksilönä ja ratkaisujen löytäminen asiakasta kuunnellen.

Uudet ideat ja keinot tulevat tarpeeseen. Vaikka työllisyys on kohentunut hyvää vauhtia, riittää varsinkin pitkäaikaistyöttömyydessä vielä rutkasti työsarkaa.