Härkätien puhelin laajentaa valokuituverkkoaan

0
Härkätien Puhelimen toimitusjohtaja Jouni Jaakkola esitteli yhtiön valokuituhankkeita Kosken kohauksessa.

HÄRKÄTIE . Härkätien Puhelin on jo pitkään laajentanut valokuituverkkoaan vanhan toimialueensa ulkopuolelle. Parhaillaan kaivuut ovat käynnissä Paattisten Auvaismäessä.

Valolikuituverkon tarjoamien nopeiden ja varmojen tietoliikenneyhteyksien tarve on korostunut korona-pandemian aikana. Operaattorit uskovat, että suuntaus tulee pysymään samana poikkeustilan päätyttyäkin.

Valokuituverkkoa on voitu rakentaa harvaankin asutuillekin seuduille, kun on löytynyt toimivaa yhteistyötä muun infrakaivuun kanssa. Paras esimerkki tästä on Kosken kunta, jossa verkkoa on rakennettu yhteistyössä kunnan siirtoviemäriverkon kanssa. –Valitettavasti ”valkoiset läikät” jäivät Iso-Sorvaston ja Patakosken alueelle, koska sinne ei siirtoviemäriverkko yllä eikä aikoinaan sähköyhtiönkään kanssa ollut samoja yhteisrakentamiskäytäntöjä, joihin lakimuutostenkin vauhdittamana on nyttemmin päästy, toimitusjohtaja Jouni Jaakkola toteaa.

Maaseudulla laajakaistan tarve korostuu ja siihen ollaankin kanavoimassa julkista tukea. Maaseudun kehitysrahaston kautta anottavasta 17 miljoonan euron EU-elvytystuen kokonaispaketista kilpailee monta hanketta, mutta Härkätien Puhelin suhtautuu toiveikkaasti omien hankeanomustensa menestymiseen.

Anomukset on tehty Koskella Iso-Sorvaston ja Patakosken alueille, joissa tilaajia on yli sata.

Noin 350 tilaajan alue on Vanhan Tampereentien varressa Auran kirkonkulmalta Liedon Asemalle. Liittymämyynti näissä on nyt aloitettu, koska saatujen ennakkotilausten määrä parantaa tuen saamisen todennäköisyyttä.

–Tukikelpoisella verkon osalla tuki voi olla 70 prosenttia, mutta kaikki osat eivät ole tukikelpoisia. Kaikkien alueiden toteutuessa Härkätien Puhelimen osuus kokonaisinvestoinnista olisikin yli puolet eli noin miljoona euroa, Jaakkola kertoo.

–Mikäli tukea ei saataisi lainkaan, jouduttaisiin suunnitelmat päivittämään ja merkittävä osa harvemmin asutuista alueista putoaisi pois. Tätä ennen kuitenkin kaikille ennakkotilaajille kerrottaisiin viimeistään marraskuussa, millä reunaehdoilla ja kustannuksilla liittymät voitaisiin ensi kesän aikana rakentaa, kertoo Jaakkola.

Aura KK – Lieto Asema -alueen valokuituinfo Auran kirkonkulman kylätalolla tiistaina 3. elokuuta klo 18.