Järvien tila huolestuttaa

0

Elijärvellä on kuluvalla viikolla niitetty vesikasveja. Järvi on rehevä ja matala, joten niittäminen on järven kunnon ylläpitämiseksi tarpeen. Järven virkistysarvo paranee, maisema kaunistuu ja liikkuminen ja kalastus helpottuvat.

Elijärvellä tilanne on siinä mielessä hyvä, että sen kuntoon pystytään niittämällä ja muulla hoidolla vaikuttamaan merkittävästi.

Myös Pyhäjärven tilaa on jo pitkään vaalittu monin eri tavoin. Tuloksiakin on saatu, mutta kaikkeen ei voida paikallisesti vaikuttaa.

Tästä saatiin muistutus, kun järven rannat alkoivat täyttyä kuolleista kaloista. Kalakuolemien – lähinnä kiiskien joukkokuolemien – taustalla on pitkä hellekausi, jolle on ensi viikolla luvassa taas jatkoa.

Järven ekosysteemi on herkkä eikä se kestä ylenpalttisen lämmintä vettä. Pyhäjärvi on tunnettu muikuistaan, jonka elinolosuhteet Pyhäjärvellä alkavat nekin olla vaakalaudalla.

Rantoja on onneksi saati talkootyöllä siivottua, mutta itse ongelmaan eli pitkään hellejaksoon ei paikallisesti voi vaikuttaa. Taustalla vaikuttaa ilmastonmuutos, jonka ratkaisu vaatii toimia muuallakin kuin Yläneellä.