KARI löysi itsensä suomirockin lähteiltä – Bändi soittaa ensimmäisen keikkansa tiistaina Aurassa

0
KARI treenaa Mikko Kinnusen kotona komeissa treenitiloissa Aurassa. KARIn ensimmäinen keikka on luonnollisesti myös Aurassa: Auran iltatorilla tiistaina 13.7. kello 17. Kuva: Tuomas Honkasalo.

AURA. Ensin oli Kari, siis Kari Pikkujämsä ja hänen sooloprojektinsa. Kasikytlukulaista sankari- ja sukkahousuheviä aiemmin muun muassa Fire Action -yhtyeessä esittänyt Pikkujämsä oli haaveillut jo pitkään suomenkielisen iskelmänsekaisen rockin tekemisestä ja päätti toteuttaa mielen päällä kummitelleen ajatuksen. Karista ei kuitenkaan tullut sooloprojektia, vaan ympärille kasaantui tasavahva bändi. Nimeksi jäi kuitenkin yksinkertaisesti KARI.

–Pojat olivat sitä mieltä, että tämähän on hyvä bändin nimi ja komea logokin oli jo olemassa, Pikkujämsä naurahtaa.

Kiss-paita päällään jutteleva Pikkujämsä ei vaikuta kovinkaan ylpeältä rokkarilta, vaan pikemminkin jalat maassa olevalta solistilta, joka on hyvin tyytyväinen ympärillään olevaan bändiin.

Rumpali Mikko Kinnunen , kosketinsoittaja Mika Virta , kitaristi Ville Kallionpää ja basisti Tommi Sarenko nyökyttelevät Pikkujämsän kertoessa, että KARIssa on hyvä meininki ja yhtye haluaa kehittyä yhdessä.

–Meillä on nyt keikkasetti kunnossa eli 11 omaa biisiä. Spotifystä on kuunneltavissa jo kappaleet Vapaa, Perhonen ja Vaikeuksien kautta voittoon. Keikoilla on kuultavissa muutkin. Syksyllä varmaan nauhoitellaan lisää biisejä, Kinnunen valottaa.

Yhtye ilmoittaa esikuvikseen legendaarisen Yön ja suurta kansainvälistä menestystäkin nauttineen HIM:n. Vahvasti syntikkavetoiset biisit ovat todella kuin noiden kahden yhtyeen risteytyksiä. Yölle ominaista selkeää komppivetoista ja syntikoilla vahvistettua rokkia maustavat voimakkaat kitarat ja kosketinteemat. Kaikessa on kuultavissa bändin yhteen hiottu yhteissoitto ja tekemisen into.

Juha Tapiolta peukkua

KARI on suhteellisen uusi kokoonpano, sillä bändi on pitänyt yhtä viime vuoden lopulta. Kosketinsoittaja Mika Virta avasi biisintekohanansa ja uusia biisejä on syntynyt mukavasti.

–Tämä tyylilaji tuntuu olevan sellainen minun juttuni, sillä biisit ovat syntyneet aika helposti ja uusiakin olisi jo tulossa, kun niille vaan antaisi aikaa, Virta paljastaa.

KARIn kappaleet ovat saaneet hyväksyvää myhäilyä myös hänen vanhalta opiskelukaveriltaan Juha Tapiolta .

–Juhan kanssa tultiin tutuksi opiskellessamme luokanopettajiksi Kajaanissa ja olihan hän myös bestmanini, kun menin naimisiin, Virta kertoo.

Juha Tapion kappaleissa kertosäkeet ovat tarttuvia ja jäävät soimaan päähän. Samaan pyrkii myös KARI.

–Meillä on ollut ihan selkeä pyrkimys tehdä niin sanottua kuluttajaystävällistä musiikkia eli vetovoimaisia kertosäkeitä, hyvää radiosoundia eikä liikaa kikkailua, Kinnunen valottaa.

Tähän tavoitteeseen KARI tuntuu päässeen hyvin, sillä muutaman kuuntelukerran jälkeen kappaleiden selkeät ja melodiset kertosäkeet jäävät positiivisiksi korvamadoiksi. Nauhoitetta on lähetetty levy-yhtiöillekin. Sipoolaisella radiokanavalla Perhonen on soinut useammankin kerran päivässä.

Artistien on nykyaikana vaikea erottua massasta, sillä musiikin tekeminen on helpottunut teknisesti valtavasti digitaalitekniikan aikakaudella. KARI nauhoittaa musiikkinsa omalla treenikämpällä Aurassa, Kinnusen kotona.

–Musiikin piirit ovat niin pienet ja meillä on paljon tuttuja tällä alalla, joten miksaajat ja masteroijat löytyy sitten aina helposti, Pikkujämsä kertoo.

Yhtyeen löytäminen sen sijaan ei ole kovin helppoa, jos menee Spotifyhyn. Haulla ”Kari” pitää selata artisteja pitkä lista ennen kuin juuri tämä isolla kirjoitettu KARI löytyy. Youtubessa homma onkin helpompaa. Sieltä löytyy viidentenä osumana treeniksellä tehty video kappaleesta Perhonen. Ensimmäisenä osumana tuleva Teuvo Loman on helppo ohittaa ja vaikka Kari Tapion kohdalla homma onkin jo vaikeampaa, kannattaa silti tutustua ennemmin uuteen kuin luottaa aina vaan vanhaan. Kummelin Kari ja Karvattomat ei liity millään tavalla KARIin, sillä KARIn jäsenet ovat aidosti karvaisia ja aikuisia rokkareita. Tätä pääsee todistamaan livenä heinäkuussa Auran iltatorilla, kun Auraamon takana oleva vanha lastauslaituri otetaan keikkakäyttöön.
Tuomas Honkasalo

KARI esiintyy Auran iltatorilla tiistaina 13.7. kello 17.