Kuumaa ja kuivaa

0

Kuluvan kesän kuumuus on saanut aikaan huolestuneita katseita. Viljelijät katsovat huolestuneita säätiedotuksia, joiden lupaamista helteistä ei ole helpotusta kuivuudesta kärsiville kasvustoille. Moni helteistä kärsivä on katsonut huolestuneena lämpömittaria, jonka lukemat pysyttelevät päivästä toiseen tukalissa lukemissa.

Säätila ja ilmasto ovat kaksi eri asiaa, mutta harva uskaltaa enää väittää, etteikö ilmastonmuutos kaikkine arvaamattomine seurauksineen olisi tosiasia ja vielä etenemässä nopeasti. Lämpö on vain yksi asia, joista ilmastonmuutoksen näkee. Sään kaikkinainen arvaamattomuus ja ääri-ilmiöt ovat yhä yleisempiä.

Kokonaan toinen asia on, mitä ilmastonmuutoksen torjumiseksi pitäisi tehdä. EU:ssa ja vihreiden puoluetoimistossa tunnutaan ajateltavan, että ilmastonmuutoksen torjunta alkaa museoimalla Suomen metsät hiilinieluiksi. Niin asia ei ole, sitä paitsi hyvin hoidettu talousmetsä sitoo hiiltä hyvin.

Eurooppalaisessa ilmastokeskustelussa on omahyväinen sävy. Ajatus tuntuu olevan, että jos Eurooppa näyttää esimerkkiä, muut tulevat perässä. Valitettavasti Euroopan tekemiset eivät juurikaan kiinnosta siellä, missä vallan painopiste nykyään sijaitsee eli Aasiassa. Tämä näkyy hyvin varsinkin Kiinan politiikassa. Se tekee niin kuin parhaaksi näkee. Ja rakentaa uusia hiilivoimaloita.

Ilmastonmuutoksen torjumiseksi olisi pikimmiten löydettävä keinot tehdä aitoa globaalia yhteistyötä. Ilmasto on yhteinen, joten sen ongelmien torjunnassakin käytettävien keinojenkin tulisi olla.