Kyrön maauimala muistuttaa talkootyön tärkeydestä, hellekesänä kysyntää on riittänyt

0
Puumalaan muuttava Matti Kaajalahti toivoo syvästi, että kyläläiset pitävät jatkossakin huolen maauimalasta, jota hän kuvaa "kylän olohuoneeksi". (Kuva: Jasmin Lehtilä)

PÖYTYÄ/Kyrö. Kesähelteillä Kyrön maauimala on vetänyt puoleensa lukuisia uimareita.

Uimalaa ylläpitävän Kyrön kyläyhdistyksen puheenjohtaja Matti Kaajalahden mukaan kävijöitä on heinäkuun ensimmäisten kahdeksan päivän aikana käynyt jo noin 200. Myös altaasta löytyvä wibit-rata on ollut suosittu.

–Kyllähän nämä kelit suosivat, viime vuosi kun oli heikko koronan takia, Kaajalahti muistelee.

Uimalalla on ollut merkittävä rooli lähialueiden kesänvietossa jo useamman vuoden. Vuonna 2014 kunnostettu ja avattu uimala avattiin kyläyhdistyksen ulkopuolisille kolme vuotta myöhemmin.

–Alussa lähdettiin siitä, että vain yhdistyksen jäsenet pääsevät uimaan. Siitä nousi kuitenkin niin suuri haloo, kun tuossa portilla joutui käännyttämään porukkaa takaisin. Sitten neuvottelin muiden jäsenten kanssa ja päätettiin, että kokeillaan yhtenä kesänä.

Uimalan muuttaminen yksityisestä julkiseksi ei kuitenkaan ollut aivan yksinkertaista.

–Se oli kiikun kaakun saadaanko pitää auki vai ei. Käytiin pitkiä neuvotteluja ja lupasin, että kierrätystä ja puhdistustehoa lisätään.

Leader rahalla vesi puhtaaksi

Seuraavana vuonna uimalan puhdistusta tehostettiin entisestään Leader-rahoituksen voimin. Kaajalahden mukaan tuloksiakin on saatu, ja veden laatu on tällä hetkellä erittäin hyvä.

Vuosien mittaan on uimalalla järjestetty myös monenlaisia tapahtumia. Erittäin suosituksi on muodostunut uimakoulu, jota tänä kesänä vetää Marko Isomaa.

–Vuonna 2014 perustettiin kyläyhdistys sen takia, että saadaan uimala käyntiin. Neljä kurssia on tänä kesänä ollut, ja ne ovat olleet täynnä, Kaajalahti kertoo.

Myös muunlaista toimintaa uimalalla on vuosien saatossa ollut. Kaajalahti harmitteleekin, ettei suosittua avantouintia voitu viime talvena koronan vuoksi järjestää. Myös yksityistilaisuuksia kuten sukujuhlia voisi hänen mukaansa olla enemmän.

Vaikka helteet ovat tuoneet mukanaan varsin vilkkaan kesän maauimalalle, on Ollilantien sulku Kaajalahden mukaan vaikuttanut haittaavasti toimintaan. Nyt Ollilantie on jo auki.

–Kiertotie järjestettiin Karvionkulmantien kautta, ja se on aika pitkä lenkki. Monet paikkakuntalaisetkaan eivät välttämättä tienneet, mistä pääsee kiertämään.

Uimalan toiminnan jatkumiseksi puheenjohtajan tehtävistään väistyvä Kaajalahti korostaa ennen kaikkea yhteistyötä.

–Täytyy sanoa, että talkootyöllähän tämä paljolti on pyörinyt. Minäkin silloin alkuun melkein asuin täällä; vaimo sanoikin, että vie peitto ja patja sinne äläkä tule kotiin ollenkaan.”, Kaajalahti naurahtaa.

Uimala vaatiikin jatkuvaa panostusta pysyäkseen toimintakuntoisena.

Seuraavana investointina on suunnitteilla aurinkopaneelit, joihin on jo saatu tukea Jokivarsikumppaneilta sekä kunnalta. Kyläyhdistys odottaa kuitenkin vielä aluehallintoviraston hyväksyntää.

Kyrön kyläyhdistys vailla puheenjohtajaa

Uudet tuulet puhaltavat Kyrön kyläyhdistyksen ja maauimalan toiminnassa puheenjohtaja Matti Kaajalahden muuttaessa Puumalaan. Yhdistystä perustettaessa Kaajalahti toimi varapuheenjohtajana, mutta vuodesta 2017 lähtien hän on hoitanut puheenjohtajan tehtäviä. Palaaminen kotiseuduille on odotettu, mutta vuosien työn jättäminen taakse tuntuu myös haikealta, etenkin kun seuraajaa ei vielä ole saatu.

–Talkootyötähän tarvittaisiin enemmän tällekin seudulle. Pöytyällä on se tilanne, että näiden alueiden virkeänä pysyminen vaatii virkeän kyläyhdistyksen. Tapahtumia pitäisi järjestää ja ihmiset niitä vaatii, mutta kun eivät tahdo resurssit riittää, Kaajalahti harmittelee.