Ollilan seudun tarinat heräävät henkiin valokuvanäyttelyssä

0
Ollilan seudun kylätoimikunnan puheenjohtaja Tapani Yli-Mattila kertoo, että Ollilassa sijaitsi aikanaan useampi kauppa, kaksi pankkia, posti, meijeri, vanhainkoti ja kaksi seurantaloa. (Kuva: Veeti Nurminen)

MARTTILA. Marttilan kirjaston yläkerrassa pääsee heinäkuun ajan tutustumaan Ollilan seudun kylistä kertovaan valokuvanäyttelyyn. Ollilan seudun kylätoimikunnan kokoamassa näyttelyssä on kuvia Ollilan vanhoista rakennuksista, ihmisistä ja luonnosta 1910–luvulta tähän päivään saakka. Joihinkin rakennuksiin, kuten Kraappalan vanhaan päärakennukseen liittyy hurjiakin tarinoita.

–Sitä käytettiin 1860–luvun nälkävuosina vaivaisten työhuoneena. Ruokaa oli siellä niin huonosti, että vaivaiset kuolivat nälkään. Se oli vähän vankilamaista toimintaa, Ollilan seudun kylätoimikunnan puheenjohtaja Tapani Yli-Mattila tarinoi.

Kuvat valottavat myös sisällissodan tapahtumia Marttilassa. Tapani Yli-Mattilan mukaan Marttilassa vältyttiin pääosin suuremmilta väkivaltaisuuksilta. Tosin nykyisen eräreitistön alueella Haapasuon lähellä tapahtui julma veriteko, kun agronomi August Wilhelm Canth murhattiin Kantinmäellä.

–Ollilassa ei ollut paljoa punaisia. Suojeluskunta oli siltavahteina, Tapani Yli-Mattila tietää.

Näyttelyssä on myös rutkasti kuvia sodan ajalta ja sen jälkeen. Tapani Yli-Mattila kertoo, kuinka hänen isästään tuli sodan jälkeen Marttilan kansanhuoltopäällikkö vastaamaan pula-ajan tarpeiden riittävyydestä.

Yli-Mattilan äitikin työskenteli Kansanhuoltolaitokselle muun muassa jakamalla marttilalaisille ostokortteja. Ollilassa Kansanhuoltotoimiston konttori sijaitsi vanhassa Loven rukoushuoneessa, joka purettiin vuonna 1980.

–Äitini sanoi, että koko Kansanhuoltolaitos ei ollut kovin suosittu, koska kortteja ei koskaan saanut tarpeeksi. He jakoivat niukkuutta, joten kaikki olivat tyytyväisiä, kun laitos vuonna 1950 lopetettiin.

Valokuvat kertovat myös erikoisista sää- ja luonnonilmiöistä. Esimerkiksi vuoden 1966 keväällä koettiin valtaisa tulva, kun vappuna alkanut helle sulatti lumihanget.

–Lämpöä oli kuulemma yli 20 astetta ja lunta metrin verran. Tulva katkaisi Härkätienkin.

Vuonna 1981 koettiin sen sijaan maanvyöry Paimionjoen Markulankosken Kukonharjalla.

–Puuntaimet menivät nätisti mukana. Se kohta on edelleen yhtä jyrkkä kuin Alppien rinteillä, Yli-Mattila kuvailee.

Monissa kuvissa näkyy myös vanhoja koulurakennuksia ja siististi pukeutuneita oppilaita.

Parhaimmillaan Ollilan seudun kylissä toimi samaan aikaan neljä kyläkoulua. Koulujen historiaan liittyy myös varsin mielenkiintoinen tapaus, nimittäin Ollilan Metsäkulman koulu, jonka oppilaista on näyttelyssä kuva vuodelta 1921.

–Se oli ilmeisesti jonkinlainen kiertokoulu, Yli-Mattila toteaa.

Valokuvanäyttely Ollilan seudun kylistä ja luonnosta on avoinna Marttilan kirjaston yläkerrassa heinäkuun ajan.