Puusta on moneksi

0

Yläneenrakenteilla oleva uusi päiväkoti alkaa olla kohta valmis, muuttamaan päästäneen lokakuussa. Päiväkoti tehdään hirrestä, mikä on erinomainen asia.

Puurakentamista pitäisi tietysti suosia paikkakunnasta riippumatta, mutta erityisen hienoa on, että jylhien metsien Yläneellä hyödynnetään luonnonvaraa, jota omastakin takaa riittää.

Puurakentaminen oli pitkään Suomessa laiminlyöty mahdollisuus ja vaikka tilanne onkin parantunut, mahdollisuuksia olisi rakentaa puusta vielä paljon enemmän.

Tutkimukset osoittavat, että puurakennukset ovat terveellisiä asua, mutta puurakentaminen on myös ilmastoystävällinen vaihtoehto. Betonin valmistuksessa sideaineena käytettävän sementin tuotannosta syntyy arvioiden mukaan 5–8 prosenttia maailman kasvihuonepäästöistä. Se on enemmän kuin lentoliikenteen päästöt.

Suomessa pitäisi rakentaa nykyistä enemmän puurakennuksia, mutta panostaa muutenkin puunjalostuksen tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Osa metsien sadosta on toki järkevääkin keittää selluksi, mutta mitä enemmän pystymme tuottamaan korkean jalostusasteen tuotteita puusta, sitä parempi taloudelle, ihmisille ja ilmastolle.