Pyhäjärven kiiskikuolemat jatkuneet kolmatta viikkoa

0
Kuolleita kiiskiä on huuhtoutunut viime viikot runsain määrin Pyhäjärven rannoille. Ison määrän kaloja uskotaan myös uponneen pohjaan. Kuva: Jorma Kaarto.

PYHÄJÄRVI. Pyhäjärven kalakuolemat ovat jatkuneet myös tällä viikolla (AVL 20.7. ja 23.7). Veikko Niittymaa Pyhäjärven suojeluyhdistyksestä kertoo kuolleiden kalojen määrän hieman vähentyneen, mutta siivottavaa rannoille edelleen huuhtoutuvan.

Tiistaina Kalikkaan tuotiin raatokontti jo kolmannen kerran ja Valasrannalle on kaivettu viides kuoppa kuolleille kaloille. Ely-keskuksen erikoisasiantuntija Harri Helminen arvioi, että tähän mennessä kuolleita kaloja olisi kerätty yli kymmenen tonnia. Tähän päälle tulee mökkiläisten kompostoimat ja pohjaan painuneet kuolleet kalat. Helminen laskeskeleekin, että kokonaismäärä ylittää 20 tonnia, sillä ison osan kuolleista kaloista hän arvelee uponneen pohjaan.

Päivitetyn kalakanta-arvion mukaan Pyhäjärvessä arvioidaan olevan noin 200 tonnia kiiskiä. Helminen ei näe, että tähänastisilla kalakuolemilla olisi kovin iso merkitys järven kiiskikantaan. Kalakuolemien syynä Helminen pitää edelleen kiiskissä loisivien sukkulamatojen ja helteen lämmittämän veden yhteisvaikutusta. Myös järven alentunutta happipitoisuutta on arveltu syyksi, mutta siinä tapauksessa kuolema olisi Helmisen mukaan kohdannut myös muita kalalajeja.

Kesäkuusta alkanut hellejakso on ollut poikkeuksellinen ja lämmittänyt Pyhäjärven yhden mittauksen mukaan 26,3-asteiseksi. Helminen toteaa lämpimän veden ärhäköittäneen sukkulamadot väli-isännissään.

–Kiisken pitäisi kestää 30-asteista vettä, joten kuumuuden ei sinällään pitäisi olla kiisken tappo. Stressiä se kyllä lisää, Niittymaa puolestaan pohdiskelee.

Hän ei tiedä vastaavaa aiemmin Pyhäjärvellä koetun.

–Jotkut muistelevat, että vuosina 1962 ja 1963 olisi ollut vastaavanlaista. Toiset sanovat mökkeilleensä Pyhäjärvellä 1950-luvulta alkaen, eivätkä muista vastaavaa kokeneensa, Niittymaa sanoo.