Pyhäjärven kiiskituho jatkuu

0
Kristallirannan hietikkoa on pahimpina päivinä siivottu viidesti. Alpo Formunen haravoi kiiskiä kuivumaan, jolloin ne on helpompi kerätä. Kuva: Veikko Niittymaa.

PYHÄJÄRVI. Kuolleita kiiskiä on siivottu edelleen Pyhäjärven rannoilta pitkin viikkoa (AVL 20.7.). Valasrannan hietikko oli kääntyneen tuulen ansiosta torstaiaamuna aika puhdas, mutta toista oli muun muassa Säkylän Kristallirannassa, jonne tuuli toi kuolleita kaloja järvenselältä massoittain.

Kristallirannasta on ajettu kaikkiaan kymmeniä traktorin etukuormainen kauhallisia kuolleita kaloja, jotka ulkoisesta olemuksesta päätellen ovat heittäneet henkensä äskettäin.

–Nytkin kalaa on järkyttävästi rannalla ja vedessä lilluu kymmeniä tai satoja kiloja, Veikko Niittymaa Pyhäjärven suojeluyhdistyksestä kuvaili tilannetta torstaiaamuna.

Tuuli on Pyhäjärvellä ollut viime päivinä sen verran voimakasta, että ainakaan hapenpuutteeseen kalat eivät ole voineet kuolla. Hyvin lämpimän veden ja kiiskiä vaivaavan loisen on arvioitu olevan tuhon takana.

Yläneen kk:n VPK:n hallinnoimalle Valasrannalle on kaivettu raatokuoppia, jonne rantoja siivonneet talkoolaiset ovat vieneet kaloja.

Pöytyän kunnan tekninen toimi puolestaan järjesti Kalikan virkistysalueen parkkipaikalle torstaina puolen päivän aikaan kontin, johon kuolleita kaloja voi tuoda. Kunnan tiedotteen mukaan kontti on paikalla perjantaihin klo 12 asti. Sen jälkeen kunta hoitaa poiskuljetuksen.