Pyhäjärvelle iski massiivinen kalatuho

0
Kuolleita kiiskiä ajelehti maanantaiaamuna jatkuvasti Kalikan virkistysalueen rantaan.

PYHÄJÄRVI. Säkylän Pyhäjärven rantaan on huuhtoutunut viime viikon ja viikonlopun aikana kymmeniä tonneja kuolleita kiiskiä ja lisää tulee koko ajan. Helle ja veden lämpeneminen sekä kiiskiä vaivaava loinen lienevät tuhon pääsyyt. Samoin Pyhäjärven muikun kohtalo on veitsenterällä.
–Kuvaavaa on, että yritimme puhdistaa Pöytyän Kalikan rantaa Yläneellä maanantaina aamulla. Kolmetoista metriä saatiin puhtaaksi, kun kaksi 40 litran saavia tuli piripintaan, 80 litraa siis. Puhtaaksi saadulle rannalle huuhtoutui saman tien kymmeniä kaloja lisää. Ranta oli siivottu ainakin perjantaina illansuussa, kertoo Veikko Niittymaa Pyhäjärven suojeluyhdistyksestä.
Niittymaan mukaan Pyhäjärven rannat ovat tyhjentyneet uimareista ja auringonottajista kuolleiden kalojen ja hajuhaittojen takia. Rantojen virkistyskäyttö on mahdotonta.
–Rantojen asukkaat ovat keränneet kilokaupalla kaloja jokaiselta metriltä jo pian viikon ajan eikä loppua näy. Ulapalla on kerrottu seilaavan kuolleiden kalojen lauttoja. Tuuli painaa kuolleet kalat järven eteläpäähän. Valtaosa on kiiskiä, mutta mukana on myös joitain ahvenia ja muikkuja, jokunen madekin.
Valasrannan karavaanarialueelta kerättiin 500 kiloa kuollutta kalaa perjantaiaamuun mennessä ja jäteauto vei ne tuhottavaksi Turkuun.
Pyhäjärven suojeluyhdistys kaivatti kalojen hävitystä varten kuopan perjantaina iltapäivällä Valasrannan lähelle. Se täyttyi lauantaina ja uusi ja hieman isompi kaivettiin viereen. Sekin on jo täyttynyt.
–Raatokuopasta on keskusteltu etukäteen ympäristöviranomaisten kanssa ja he ovat pitäneet sitä hyvänä hätäapuna. Ranta-asukkaat ovat kompostoineet kaloja, mutta pienet kompostit ovat jo täynnä.
Suojeluyhdistys painottaa, että nyt tarvitaan suurempia hartioita ongelmien ratkaisuun ja asialla on kiire.
–Tämä ei enää ratkea mökkiläisten ja muutaman paikallisen aktiivin työllä. Mauno Koiviston sanoin: ”tarttis tehrä jottai.”
Varsinais-Suomen ely-keskuksen erikoisasiantuntija Harri Helminen lupasi perjantaina, että ”kaikki mahdolliset keinot kyllä selvitetään ja otetaan käyttöön tarvittaessa”. Tällä hän viittasi mahdollisesti puolustusvoimilta pyydettävään virka-apuun.
Säkylän Pyhäjärvi on lounaisen Suomen suurin järvi ja se on valittu Varsinais-Suomen sekä Satakunnan maakuntajärveksi. Pinta-ala on 155 neliökilometriä. Järvellä on edelleen vahvaa ammattikalastusta ja se on alueen merkittävin virkistysjärvi, samoin teollisuuden raakaveden lähde. Mökkejä on lähes tuhat.