Vähintään puoli kiloa päivässä

0

Kesät eivät ole veljiä keskenään. Tänä kesänä lämpöaalto vyöryi Auranmaallekin tavanomaista aiemmin, ja yllätti muun muassa mansikanviljelijät.

Mansikan pääsatokausi alkoi jopa pari viikkoa aiemmin kuin normaalisti. Paikoitellen lisäharmia on koitunut siitä, että jotkin mansikkalajikkeet ovat kypsyneet samanaikaisesti. Poimijoille tuli ennennäkemätön kiire, eikä kaikilla tiloilla ollut riittävästi kausityövoimaa poikkeuksellista rytäkkää varten.

Mansikkaa säilövien ja pakastavien ei parane nyt aikailla ostostensa kanssa. Paniikkiin ei sentään ole aihetta: marjoja riittää, ja myöhäisten mansikkalajikkeiden satoa noukitaan pitkälle syksyyn.

Vuosi on ollut myös viljanviljelijöille haasteellinen. Loppukeväästä ja alkukesästä sateet ja peltojen hidas kuivuminen hidastivat kylvötöiden päätökseen saamista monin paikoin. Myös herne- ja härkäpapukasvustot ovat kärsineet kesän sääoloista. Eikä siinä vielä kaikki: lämmin sää puolestaan saa tuholaiset liikkeelle.

Haastavaan kesään tuo pienen positiivisen pilkahduksen MTK:n ja perunan- ja avomaan vihannesten tuottajien yhdessä kaupan alan kanssa aloittama kampanjointi kotimaisten avomaakasvisten puolesta. Digi- ja somemarkkinointikampanjan keulakuvana häärää rap-artisti Pastori Pike, joka julistaa, että ”puoli kiloa päivässä, pari parhaassa – kasviksia on vaikea syödä liikaa”.

Tätä ilosanomaa sopii laajentaa nyt kaikkiin marjoihin ja vihanneksiin. Iskekää kiinni: juuri nyt ne ovat parhaimmillaan.