Käsityöläisten näyttely vie Yläneen kotiseutumuseosta rannalle vilvoittelemaan

0
Helyjen ja Heinäseipäiden Rannalla-teema näkyy muun muassa Kynttiläpaja Maija Peltosen ahven- ja kalakynttilöissä.

PÖYTYÄ/Yläne. Vaikka Yläne sijaitseekin ihanteellisesti Pyhäjärven rannalla, rannalle ei kuitenkaan välttämättä tarvitse tänä kesänä lähteä päästäkseen rantatunnelmiin. Sen sijaan voi poiketa Museonmäellä avautuneeseen käsityöläisten Helyjä ja Heinäseipäitä -myyntinäyttelyyn, jossa on tänä vuonna aiheena rannalla.

Kymmenen näytteilleasettajaa ovat pistäneet mielikuvituksensa liikkeelle teeman myötä. Seppämestari Tuuli Wirmanin pajassa on syntynyt kokonainen hyönteisten armeija, kun seinällä liitelee niin sudenkorentoja kuin perhosiakin. Niiden seassa kiipeilevät hämähäkit sekä alapuolella marssivat vanhoista haarukoista taivutetut ja kansivahdeiksi tarkoitetut etanat. Rantatunnelmaan pääsee myös Kynttiläpaja Maija Peltosen lokki- tai ahvenkynttilöillä. Pöydän voi puolestaan kattaa Savipaja Eevamaijan vedensinisellä astiastolla ja koristella keraamisilla ikikukilla. Seinälle voi ripustaa Maarit Ailion maalaaman järviruokotaulun ja jääkaapin oveen Päivi Liinojan ranta-aiheisen jääkaappimagneetin.

Seppämestari Tuuli Wirman on luonut kokonaisen ötökkäfarmin Helyjen ja Heinäseipäiden Rannalla-teeman innoittamana.

Jos taas pelkkä rantatunnelma ei riitä, ja pitää päästä ihan paikan päälle, Nanna Korkiakosken Tie to Heaven tai Katri Peltosen Nahka ja Naskali valikoimista löytyy ihania kankaista ja nahasta valmistettuja rantakasseja. Niiden sisuksiin voi sujauttaa Tie to Heavenin auton turvavöistä ommellun toilettipussukan, Nupparin Katri Virtasen tekemän pellavapyyhkeen, Rintalan tilan Anne Rintalan lammastaljatyynyn sekä viltiksi Käsityönavetan Leena Mattilan upean lampaantaljasta tehdyn ryijyn.

Savipaja Eevamaijan vedensininen keramiikka-astiasto luo kattaukseen ihanan rantatunnelman.

Käsityöt ovat nosteessa

Käsitöiden tekeminen on koronan myötä noussut uuteen kukoistukseensa. Sen on huomannut myös Rintalan tilan Anne Rintala, joka kertoo langan menekin olleen kovempaa kuin koskaan aiemmin.

–Meillä on lampurin uraa takana 40 vuotta, eikä langoilla ole koskaan ollut tällaista menekkiä.

Hän sanookin satsanneensa lampaantaljojen lisäksi villalankoihin, joita löytyy myyntinäyttelyn hyllyistä jos jonkin värisinä.

Oripäässä kierrätyskankaista erilaisia vaatteita, asusteita ja sisustustuotteita ompeleva Nanna Korkiakoski kertoo puolestaan ostaneensa hiljattain vanhan laukkukaupan jäämistöstä rullakollisen tekonahkoja ja laukkukankaita. Koska hän pyrkii välttämään jätteiden syntymistä kaikessa, on kankaista tehty ensin rantakasseja ja ylijäämistä pieniä pussukoita. Mekkokankaista on puolestaan mekkojen jälkeen tehty vauvoille bodeja, sitten pesulappuja ja loput silput on käytetty koiranpetien sisämateriaaliksi.

Yläneläinen Nahka ja Naskalin Katri Peltonen kertoo puolestaan havahtuneensa vanhassa talossa asuessaan, että ovet elävät omaa elämäänsä, ja siksi niille piti tehdä stopparit. Toisaalta myös laukut ovat muhineet jo pitkään Peltosen takaraivossa, ja nyt oli niiden aika.

–Koska tänne oli valittu rannalla-teema, halusin tehdä rantakasseja, jotka sopivat myös muuhunkin käyttöön, hän esittelee hirven- ja naudannahasta tehtyjä laukkuja.

Käsityöläisten Helyjä ja Heinäseipäitä -myyntinäyttely on avoinna 8.8. saakka joka päivä klo 11–17 osoitteessa Liisantie 13, Yläne.