Yläneen museonmäen kokoelmat kartoitetaan

0
Museonmäen reunapajukkoa raivannut talkooryhmä istahti kivelle hengähtämään hetkeksi. Kuvassa Kajo Hakamäki, Tuula Hakamäki. Elisa Niittymaa, Nea Heinonen, Katri Heinonen, Anna Helmisaari, Heimo Pohjanpalo ja Veikko Niittymaa. Lisäksi mukana olivat ainakin Heikki Salmi, Mauri Satolehto ja Pekka Vuorela. (Kuva: Jorma Kaarto)

PÖYTYÄ/Yläne. Yläneen kotiseutumuseolla on menossa Museoviraston avustama kokoelmahanke, jossa käydään huolella läpi paikan museoesineistöä ja rakennuksia.

Yläneen kotiseutuyhdistyksen ylläpitämää kotiseutumuseota on museonmäkeä on alettu rakentaa 1960-luvun alussa. Kotiseutuyhdistys on perustettu vuonna 1958. Museonmäen alueella on 13 talonpoikaisrakennusta ja perinnekasvipuutarha.

Kokoelmahanketta vetävä FM Anna Helmisaari kertoo museon kokoelmissa olevan reilusti yli 2 000 käyttöesinettä, joista vanhimmat ovat 1700-luvulta.

Helmisaari käy kesän aikana läpi Museonmäen kokoelmia. Tarkoitus on, että hanke jatkuu myös ensi vuonna. Hanketta varten on perustettu kokoelmatyöryhmä.

–Museolle tehdään samalla niin sanottu kokoelmapolitiikka, joka ohjeistaa museon kokoelmien sisällöllistä kehittämistä, hoitoa, järjestämistä ja kokoelman tekemistä saavutettavaksi.

Entistä enemmän painoarvoa saavat tavarat, jotka ovat paikallisia tai joihin liittyy jokin tarina. Esineillä on tuolloin selvä syy olla esillä kotiseutumuseossa.

Sääntöjensä mukaan kotiseutuyhdistyksen tarkoitus on kerätä eilisen esineitä, dokumentteja ja työmenetelmiä sekä tallentaa ne tuleville sukupolville.

–Lahjoituksia tulee edelleen. Hiljattain museo sai esimerkiksi kalastukseen liittyvää esineistöä.

Museoesineet on aiemmin luetteloitu vuosina 2006–2009. Nyt esineet valokuvataan ja käydään läpi niihin liittyvät tiedot, käyttötavat ja mahdolliset tarinat.

–Rakennukset ovat osa museokokoelmaa. Tämä hanke keskittyy esineisiin ja rakennuksiin. Samalla käydään läpi, mitä korjaustarpeita tiloissa on.

Siihen liittyen kotiseutuyhdistyksen talkoolaiset siivosivat viime viikolla suulia, joka siirrettiin Museonmäelle Tuokon tilalta vuonna 1974. Samassa yhteydessä raivattiin rakennuksen takana ja museon pysäköintialueen laidalla kasvanut sankka pajukko pois.

Suulin suojissa on vanhoja maatalouslaitteita. Rakennus on ”nykytilansa” vuoksi ollut todella vähäisessä näyttelykäytössä

–Siivouksen ja ympäristön siistimisen jälkeen suuli toimii paremmin asianmukaisena näyttelytilana. Rakennuksen tiilikattoa ja puulattiaa pitää kuitenkin vielä korjata ennen näyttelykäyttöä.

Museon ensimmäinen rakennus on Kärrilän kylästä vuonna 1962 siirretty Yli-Jokelan talo, jonka tuvan päädyssä on vuosiluku 1832. Talossa on asuttu vielä 1950-luvulla.

Helyjä ja heinäseipäitä -myyntinäyttelyn tyyssijana kesällä toimiva Teinilän talo on siirretty Kirkonkylästä vuonna 1970, johon asti talossa asuttiin. Talon vanhemmassa osassa on aiemmin ollut savupirtti. Uudempi osa edustaa 1800-luvun rakennusperinnettä.

Museo- ja näyttelytoiminnan lisäksi Museonmäellä järjestetään tapahtumia pitkin kesää.

Hiljan soitto soi perjantaina 16.7. klo 18 alkaen. Olavinpäivän seurat pidetään sunnuntaina 25.7. klo 10. Reissu-Veikon sottiisi helähtää ilmoille sunnuntaina 1.8. klo 14. Elokuun iltaa vietetään perjantaina 6.8. klo 18 ja Varsinais-Suomen museopäivää sunnuntaina 29.8. klo 12-15.