Aurajoentien Kulttuuriralli kokoaa viikonvaihteessa yhteen matkailutien nähtävyydet

0
Aurajoentien Kulttuurirallin vanhinta kulttuuriantia löytyy Pöytyän kirkonkylältä Reppuniemen ulkomuseoalueelta, jossa vanhimmat rakennukset ovat 1700-luvulta. Pöytyän kotiseutuyhdistyksen ylläpitämä alue on avoinna sunnuntaina 29.8. klo 13–16. Kuva: Sari Holappa.

AURAJOENTIE. Aurajoentien Kulttuuriralli kutsuu taas ensi viikonvaihteessa viihtymään. Ars Auranmaa ry ja Aurajoentie herää eloon -hankkeen järjestämän Aurajoentien Kulttuurirallin aikana suuri osa tien varren kulttuurikohteista on auki, yksityiset henkilöt ja yhdistykset avaavat kotiensa tai maatilojensa ovet konsertteineen, pop up -ravintoloineen ja näyttelyineen.

Tällä kertaa mukana on myös tapahtuma Aurajoentien Yö, jonka tarkoituksena on innostaa yöpymään matkailutien varren majoituskohteissa tai vaikkapa omalla kotipihallaan luonnon helmassa. Yleisön pyynnöstä tapahtuma järjestetään kaksipäiväisenä lauantaista sunnuntaihin. Kohteet ovat auki molempina päivinä kello 11–16. Tapahtumapaikat sijaitsevat Aurajoentien matkailutien varrella (tie 222, 2255) tai sen lähistöllä.

Mukana on yli 20 kohdetta Liedosta Oripäähän. Joukossa on tänä vuonna kolme yöpymiskohdettakin.

–Mukana on tälläkin kertaa yksityisiä koteja ja maatiloja sekä tien varressa sijaitsevia yhdistyksiä ja yrityksiä. Jokainen kävijä löytää varmasti itselleen mieluisia vierailukohteita. Eikä autottomien tarvitse tänä vuonna suinkaan jäädä pelkästään omalle kylälle, tapahtumassa on mahdollisuus kulkea kylien ja kohteiden välillä myös linja-autolla, kertoo Ars Auranmaan puheenjohtaja Susanna Joki.

Tapahtuman kartat ilmestyvät jakoon hieman ennen tapahtumaa. Suurin osa kohteista sijaitsee tien varressa, muutamat kohteet ovat kauempana. Järjestäjät kannustavat kaikkia mukaan matalan kynnyksen ja hyvän mielen kulttuuritapahtumaan.

–Elokuun viimeistä viikonloppua voisi kutsua niin sanotuksi superviikonlopuksi, sillä samanaikaisesti toteutuu Kulttuuriralli & Yö, valtakunnallinen Nuku Yö Ulkona -tapahtuma ja Pöytyän Elopäivät. Lauantaina juhlistetaan Suomen luonnon päivää ja sunnuntaina Varsinais-Suomen Museopäivää. Jo viime vuonna kohteita oli mukana niin runsaasti, että tälle vuodelle tapahtumaa ryhdyttiin suunnittelemaan kaksipäiväiseksi, jotta ehtisi vierailemaan useammassa kohteessa, selventää Aurajoentie herää eloon -hankkeen projektikoordinaattori Susanna Ansio.

Tapahtumassa on mukana viime vuodelta tuttuja kohteita, mutta myös uusia helmiä. Liedossa pääsee sunnuntaina ihastelemaan muun muassa Nautelan kartanoa ja Aurassa Mattilan Tilan vanhaa päärakennusta. Auraamossa voi puolestaan osallistua yhteisötaideteoksen maalaamiseen. Pöytyällä pääsee kuulemaan hautausmaakierroksella hautakivien symboliikasta ja vierailemaan Yli-Raatikaisten kotiseutumuseossa. Määhärissä on tänä vuonna esillä valokuvanäyttely sota-ajan kenttäpostista ja musiikista Lotta-kahvilan kera. Oripään alueella voi yöpyä ja ruokailla Wanhassa Kanalassa sekä ihastella taiteilijoiden Maarit Ailion ja Viljo Syrjämän teoksia.

Järjestäjät painottavat, että tapahtumaan saa osallistua ainoastaan terveenä. Moni kohteista on ulkoilmakohde ja vieraiden toivotaan jakautuvan tasaisesti eri kohteisiin niin, ettei ruuhkia pääse syntymään ja hygieniasta huolehditaan.

Aurajoentien Kulttuuriralli & Yö -tapahtuman kohteet aukioloaikoineen, kartat, yöpymispaikat ja bussiaikataulut löytyvät osoitteesta www.aurajoentie.fi/ajankohtaista

Instagramissa ja Facebookissa: Aurajoentien matkailutie – Kulttuuriralli & Yö

#kulttuuriralli2021 #aurajoentie #arsauranmaa #tiekansallismaisemaan #meidänmatkailutie