Auran esiopetus laajenee yhdeksi lukuvuodeksi pikkupuukouluun

0
Aurassa esiopetus laajenee puukoulusta samassa pihapiirissä olevaan pikkupuukouluun. Ratkaisu ei ole ollut kaikille vanhemmille mieleinen.

AURA. Aurassa esikoulun aloittaa tänä vuonna poikkeuksellisen iso ikäluokka, 63 lasta. Ison ryhmän ja aiemmin tehtyjen linjausten vuoksi kunnassa käytiin keväällä kova vääntö, kun esikoululaisille etsittiin lisätiloja. Osa kuntalaisista olisi toivonut, että kunta jatkaa toimintansa lopettaneen päiväkoti Touhutaskun toimintaa ja sijoittaa osan esikoululaisista Touhutaskuun. Sen sijaan kunnanhallitus päätyi ottamaan pikkupuukoulun esiopetuskäyttöön.

Pikkupuukoulu on ollut koulun käytössä erityisopetuksessa. Se on samassa pihapiirissä kuin esiopetuksen käytössä oleva puukoulu. Sosiaalisessa mediassa käytyjen keskustelujen perusteella vanhemmat ovat olleet epäileviä tilojen toimivuudesta. Kysymyksiä on herännyt myös siitä, kenet lapsista kunta aikoo pikkupuukouluun sijoittaa. Auran sivistystoimi on ratkaissut asian siten, että pikkupuukoulun esiopetusryhmässä aloittavat lapset, joilla ei ole täydentävää varhaiskasvatusta, eli lapset, joilla ei ole päivähoitotarvetta.

Pikkupuukoulun esiopetusryhmässä aloittaa kymmenen lasta. Touhutaskusta kunta on ostanut pikkupuukouluun leluja ja muita tarvikkeita esikoululaisia varten. Esiopetus Aurassa alkaa ensi maanantaina. Eilen torstaina vanhemmat pääsivät tutustumaan tilaan.

Pikkupuukoulun käytöstä voidaan luopua esiopetuskäytössä jo seuraavana lukuvuonna. Hallintojohtaja Tuija Pellosmaa kertoo, että ensi vuoden syksynä esiopetusikäisiä on Auralle normaali määrä, noin 40 lasta. Heistä 25 lasta aloittaa kaksivuotisessa esiopetuskokeilussa esiopetuksen jo tänä syksynä. Kokeilussa mukana olevien 5-vuotiaiden esiopetus järjestetään Pääskynpesän päiväkodissa.

Tulevina vuosinakaan Aurassa ei ole näköpiirissä yhtä isoa esikoululaisten ikäluokkaa kuin tänä vuonna. Sen sijaan tulevina vuosina tämänvuotisten esikoululaisten määrä vaikuttaa perusopetuksen tilakysymyksiin. Tällä määrällä ensi vuoden syksynä ekaluokkalaisia on neljä rinnakkaisluokkaa. Tulevista koululaisista noin kymmenen on Kirkonkulmalta.

–Tämän vuoden aikana tilakysymyksiä joudutaan aktiivisesti miettimään, Pellosmaa sanoo ja muistuttaa, että koulun osalta täytyy ratkaista myös teknisen työn tilan ja kivikoulun kohtalo.

Teknisen työn opetus on nyt siirretty kivikoulusta evakkoon koulun pihalle hankittuun parakkiin. Kivikoulu alkaa olla käyttöikänsä päässä, joten teknisen työn opetustiloille sekä kivikouluun vielä jääneille taideaineiden opetukselle tarvitaan pysyvämpi ratkaisu.