B-luokkaa puremassa

0

Olen B-luokan makkaran ystävä. Vaikka nykyäänhän makkaroita ei enää luokitella A- tai B-luokkaan. Ei saisi kuulemma luokitella ihmisiäkään mihinkään luokkiin. Mutta silti ne ovat olemassa. Yhteiskunnan ongelmat kuten lihaton makkara ja yhteiskuntaluokat eivät poistu luokittelut pykälistä ja suosituksista poistamalla.

Nykyään entisiä B-luokan makkaroita katsotaan kuin halpaa makkaraa ja myös sanotaan sellaisiksi. Entiset A-luokan makkarat ovat kalliimpia, koska ne eivät sovi vegetaristeille.

Mutta niin kuin kaikki Kummelia ja sen maanmainiota Matti Näsää katsoneet tietävät, B-luokan makkara on niin tasaista niin tasaista. A-luokan makkaroissa, joita nykyään sanotaan lihaisemmiksi makkaroiksi, on kaikenmaailman rustoja, jotka jäävät ikävästi hampaankoloon. Mutta entinen B-luokka on kuin samettia söisi. Tasaisuus kunniaan.

Silloin kun eksyn vesille, olen mieluusti liikkeellä isommilla paateilla. Sen kokoisilla, jotka yhdistävät meitä rakkaaseen länsinaapuriimme. Niin kuin jo edesmennyt turkulaisfilosofi, fundeeraaja ja presidentti Koiviston Maukka totesi, kaikenmaailman veneenkeikuttajia hän katsoo karsaasti.

Ja mitäs ne veneet ja makkarat mihinkään kuuluu ja varsinkaan samaan pakinaan? No sitä, että vaikka vielä on kesää jäljellä, sitä on armottoman vähän. Kesälomien loppuminen ei onneksi allekirjoittanutta harmita, ne loppuivat jo reilu kuukausi sitten.

Asia on kuitenkin niin, että kesälomat ja koko kesä pitäisi lopettaa. Ne aiheuttavat nimittäin ihmisissä – ainakin allekirjoittaneessa ja olen kuullut, että miehetkin on ihmisiä – pahaa oloa, potutusta. Tai siis eivät kesät ja -lomat sinänsä, vaan niiden loppuminen. Ja kaikkihan loppuu aikanaan.

Olen viimeisen päälle kesäihminen. Inhoan pimeää, märkää marraskuuta. Ja joulukuuta, tammikuuta ja helmikuuta, jotka nykyään ovat ihan samanlaisia kuin marraskuukin.

Kesän loppumisesta voisi jopa käyttää sellaista v-alkuista sanaa, mutta en käytä, koska tämä on perhelehti ja olen muutenkin sitä mieltä, että kaunis äidinkielemme on kauniimpi ilman rumia sanoja.

Jos olisi ainainen marraskuu ja työputki kestäisi vuosikymmeniä, ei tarvitsisi murehtia kesän tai loman loppumista. Elämä olisi tasaisen harmaata ja ennustettavaa niin kuin B-luokan makkara.

päätoimittaja

Asko Virtanen

asko.virtanen@avl.fi