Erämiehet kannustavat aktiivisuuteen alkukaudesta

0
Rauno Lehtovuori ja Anssi Santavuori Yläneen Erämiehistä painottavat alkukauden aktiivisuuden tärkeyttä, jotta kaikki peuran pyyntiluvat saadaan käytettyä.

PÖYTYÄ/Yläne. Valkohäntäpeuran metsästyskausi alkaa huomenna keskiviikkona vahtimalla. Syyskuun loppupuolelta alkaen päästään myös ajojahtiin. Rauno Lehtovuori ja Anssi Santavuori Yläneen Erämiehistä painottavat alkukauteen panostamista, jotta luvat saadaan käytettyä. He toivovat, ettei keinovalon käyttöön myönnetty poikkeuslupa pitkitä kauden aloittamista.

Peurakannan ja lupamäärien roiman kasvun myötä metsästäjillä riittää työsarkaa. Yläneen Erämiehillekin on Pöytyän riistanhoitoyhdistyksen 2500 peuraluvasta jyvitetty 500 lupaa.

Santavuoren mukaan lupamäärissä mennään nyt metsästäjien resurssien ylärajoilla. Homma käy hänen mukaansa melkein työstä. Kolaritilastojen ja maataloudelle koituneiden vahinkojen valossa peurakantaa on kuitenkin saatava karsittua.

Ensimmäistä kertaa peltolaskentaa

Peurakannan todellisesta koosta ei ole ollut käytettävissä kovin tarkkaa arvioita. Yläneellä Erämiehet suorittivat tänä vuonna ensimmäistä kertaa peltolaskentaa, jonka tulos oli yli 600 peuraa.

–Arviolta noin puolet peurakannasta näkyi laskennassa. Lisäksi pitää huomioida vasatuotto, jolloin ollaan lähellä 2000 yksilöä, Santavuori saanoo.

Mikä sitten olisi niin sanottu oikea määrä peuroja Yläneen metsiin?

–Siihen on varmasti paljon mielipiteitä, mutta nyt kantaa pyritään leikkaamaan puoleen tuosta 2000:sta, Lehtovuori sanoo todeten metsästyksen olevan ainoa keino, jolla peurakantoja saadaan alas.

–Tehokkaalla metsästyksellä tämä kyllä onnistuu, hän uskoo.

Jahtikauden onnistumiseen vaikuttaa Santavuoren mukaan kaksi asiaa: metsästäjien aktiivisuus ja lumitilanne. Hän toteaa parina edellisenä jahtikautena käyneen tuuri, kun lunta on saatu vuodenvaihteen jälkeen. Koska tulevasta ei voi tietää, miehet uskovat Erämiehien ottavan keinovalon avukseen. Toistaiseksi seuroissa vielä odotellaan Metsästäjäliitolta tarkempia ohjeistuksia keinovalon käytöstä.

–Jo useampana vuonna peräkkäin olemme saaneet kaikki peuraluvat käytettyä ja uskon, että tälläkin kaudella tässä onnistutaan, Lehtovuori sanoo ja antaa omalle seuralle tunnustusta aktiivisuudesta.

Lupapankki tuo joustoa

Santavuori pitää peurakannan leikkaamisen kannalta oleellisena, että lupajärjestelmissä on siirrytty takavuosia joustavampaan systeemiin. Nykyisin metsästysseurojen yhteisluvista osa jätetään ”pankkiin”, josta niitä voidaan kauden edetessä kohdentaa tarpeen mukaan eri alueille.

Peurakannan kasvu ei Santavuoren ja Lehtovuoren mukaan ole ollut metsästäjien laiskuuden tai peurojen ruokinnan syytä.

–Leudot talvet vaikuttavat merkittävästi valkohäntäpeuran määriin ja levinneisyyteen, miehet miettivät.

Houkutusruokintaa on heidän mukaansa pakko olla, jotta peuroja saadaan ammuttua. Iso osa peuroista kaadetaan kyttäämällä ruokintapaikoilta, mutta ajavalla koiralla tapahtuva jahti on myös tehokas tapa metsästää peuroja.

–Kun ruokintapaikka on asiallisessa paikassa, se myös vaikuttaa siihen, että esimerkiksi peurakolareita on vähemmän, Santavuori sanoo.


Auranmaalle 3740 valkohäntäpeuran pyyntilupaa

Viime metsästyskauden tavoin Suomen Riistakeskus on myöntänyt ennätysmäärän peurankaatolupia. Koko maahan myönnettiin 77 881 valkohäntäpeuran pyyntilupaa, joista eniten, 24 249, Varsinais-Suomeen. Auranmaan alueelle luvista on myönnetty yhteensä 3740.

Pöytyän ja Oripään kunnat kattavalle Pöytyän seudun riistanhoitoyhdistykselle myönnettiin 2500 lupaa. Kosken, Marttilan ja Tarvasjoen kattavalle Marttilan seudun riistanhoitoyhdistykselle myönnettiin 990 lupaa, ja Turun seudun riistanhoitoyhdistykseen kuuluvalle Metsästysseura Auralle on jyvitetty 250 lupaa.

Marttilan seudun riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Osmo Purhonen pitää lupamäärää hirmuisena ja epäilee, saadaanko kaikkia lupia käytettyä. Hän muistuttaa, että lupamäärä tarkoittaa Marttilan riistanhoitoyhdistyksen osalta noin 1400 eläintä, kun yhdellä luvalla voi kaataa joko yhden aikuisen tai kaksi vasaa. Keinovalon käytöstä yhdistyksessä ollaan odottavalla kannalla.

Suomen Riistakeskus myönsi alkavalle metsästyskaudelle poikkeusluvan keinovalon ja yötähtäimen käyttöön. Lupa on voimassa kaikkien Varsinais-Suomen riistanhoitoyhdistysten alueella, mutta tarkempia vaatimuksia ja ohjeistuksia vielä laaditaan.

Purhosen tavoin Metsästysseura Auran Jari Kinnunen pohdiskelee, tulevatko kaikki luvat käytetyksi.

–Keinovalon käytöstä ei vielä ole päätöstä, mutta todennäköisesti haemme poikkeuslupaa. Se helpottaa etenkin, jos tulee musta talvi ja varsinkin siinä, että saadaan oikeita yksilöitä kaadettua eikä pukkeja, keinovalojen tuomiin mahdollisuuksiin mielenkiinnolla suhtautuva Kinnunen sanoo.

Hän kuitenkin huomauttaa laitteiden olevan kalliita.