Koskella kukkii vielä – Kuis kukkii -kampanjan kukkia riittää vielä poimittavaksi

0
Kuis kukkii -kukkapellon palstoista äänestettiin parhaaksi Someron Seudun Hevosharrastajien aika hevosmainen palsta, jossa reksiviittaan oli panostettu reilusti. Kuva: Tuomas Honkasalo

KOSKI. Kesäkuun alkupuolelta asti neljällätoista palstaviljelijällä oli aikaa saada aikaiseksi mahdollisimman hieno kukkaviljelmä, jotta heinäkuussa Kosken Kohauksessa voitaisiin julistaa kauneimman palstan voittaja. Näkymät ovat edelleen silmiä hivelevät.

Kuis kukkii oli Kosken Yrittäjien masinoima projekti, joka on selvästi tuottanut iloa ja hyvää mieltä kuntalaisille. Tämä olikin yrittäjien tavoitteena.

–Tällainen ajatus lähti ihan yleisen viihtyvyyden näkökulmasta ja saatiin luotua kukkailoa ihmisille. Ilman näitä innokkaita istuttajia ja hoitajia tämä ei tietenkään olisi ollut mahdollista, puheenjohtaja Harri Toivonen Kosken Yrittäjistä kertoo.

Kosken kunnan maalle tehty hanke sisälsi ehdon, kun Janne Ketola vuokrasi pellon.

–Kunta velvoitti, että siihen pitää istuttaa kukkia joku määrätty alue, joita kuntalaiset voivat sitten noukkia. Osa pellosta oli ihan viljelysmaana, Toivonen selventää.

Projekti piti aloittaa jo aikaisin keväällä, mutta silloin oli tosi märkää eikä pelto meinannut oikein kuivua.

–Kesäkuussa päästiin vasta kylvämään niiden sateiden jälkeen. Ensin arvottiin kuka saa minkäkin palstan. Palstoja tehtiin niin monta kuin oli halukkaita. Palstoilla oli muun muassa paikallinen MLL, Someron Seudun Hevosharrastajat, Mäkisen perhe, Kosken Yrittäjät, Maaseutunaiset, Kokoomus, Koskelaisseura ja myös Kosken kunta.

Sitten iskikin kaikkien aikojen hellekesä ja kukkia täytyi todenteolla kastella, jotta Kohaukseen mennessä saataisiin jonkinlaista väriloistoa.

–Kasteluvesi tuli Mika Petterssonilta. Hän täytti oman perheensä kanssa letkulla säiliöt tuosta paloasemalta. Aamulla töihin mennessään hän näki, paljonko vettä on. Ja voi kauheaa, ei olisi kehdattu pyytää hommaan, jos olisi tiedetty, kuinka valtavan paljon tänä kesänä tarvittiin kasteluvettä. Valtavan työn tekivät, Toivonen pahoittelee. Palkkioksi Pettersoneille tarjottiin kiitoslounas Karassa.

Monella palstalla nähtiin linnunpelättejä. Tällä Kosken MLL:n palstalla oli pelätin lisäksi myös leluja, jotta palstalla sai leikkiä. Kuva: Tuomas Honkasalo

Kunta tuki projektia 400 euron summalla ja kukkatarhureille tarjottiinkin työvälineitä ja siemeniä. Osa hankki sen lisäksi itse vielä lisää. Koristeluihin ja asetelmiin panostettiin ja paikalta löytyi useampikin linnunpelätti sekä monenmoista asetelmaa. Aseteltiin ei saanut kuitenkaan kiintyä liikaa.

–Tätä tehdessä kaikki tiesivät, että näitä kukkia saa sitten poimia eli asetelmasta saattoi lähteä kukkia pois. Meillä oli kyllä sellainen sopimus, että ei poimittaisi kukkia ennen Kohausta ja se taisi pitää, Toivonen kertoi.

Kukkia on Kohauksen jälkeen poimittu ihan mukavasti ja niitä saa edelleen poimia. Asetelmien takana olevat auringonkukat eivät kuitenkaan ole vielä auenneet ja Toivonen vähän pelkää niiden puolesta.

–Saas nähdä kukkivatko ollenkaan tänä syksynä. Mutta joku oli muita kukkia hakenut kymmenen maljakollista rippujuhliin ja jakoi Kuis kukkiin Facebook-sivulle kuvia ja kiitokset. Muutenkin olemme saaneet paljon hyvää palautetta ja kaikki toivovat tälle jatkoa. Mitään siitä ei kuitenkaan olla vielä sovittu, Toivonen kertoo.

Monilla palstoilla oli kiinnitetty erityistä huomiota pieniin yksityiskohtiin. Tosin Kokoomuksen palstalla kasvoi pelkkää ruiskukkaa. Mistä lienevät sen idean saaneet? Kuva: Tuomas Honkasalo

Parhaan palstan äänestyksessä eniten ääniä sai Someron seudun hevosharrastajien palsta. He saivat vajaasta 300 äänestä melkein kolmanneksen.

–Eniten olen iloinen ehkä siitä, että alueella ei ole tehty mitään ilkivaltaa. Ei ainakaan ole minun korviini kantautunut. Olisihan siellä voitu tehdä vaikka mitä, jättää vaikka hana auki tai varastaa välineet, mutta mitään tällaista ei ollut. Koskelaiset ovat hyvää sakkia, Toivonen myhäilee.

Tuomas Honkasalo