Killanmäen paljasjalkapolku mahdollistaa metsäluonnosta nauttimisen kaikin aistein

0
Suurin osa paljasjalkapolkuun tutustujista uskaltautui matkaan ilman sukkia ja kenkiä. (Kuva: Jasmin Lehtilä)

PÖYTYÄ/Kyrö. Kyrön Killanmäellä päästiin kokemaan luonto varpaiden välissä ihan kirjaimellisesti, kun Auranmaan Latu ja Polku ry avasi talkoovoimin rakentamansa paljasjalkapolun.

Noin kaksi kilometriä pitkä lenkki kulkee metsämaastossa siellä jo aikaisemmin sijainneen luontopolun paikalla.

Tutkimusten mukaan paljain jaloin kävelystä seuraa monenlaisia terveyshyötyjä sekä fyysiselle hyvinvoinnille että mielenterveydelle. Hanketta edistäneen Susanna Ansion mukaan esimerkiksi selkäkivut voivat vähentyä ja tasapaino parantua.

Pakko hidastaa

–Paljasjalkapolku antaa mahdollisuuden tuntea luonto voimakkaammin. Se edustaa myös vapautta sekä pakottaa hidastamaan tahtia luonnossa. Kävelystä tulee levännyt olo, joka tuntuu jalanpohjissa. Ennen kaikkea se auttaa myös vahvistamaan luontoyhteyttä, kun ei voikaan vain kävellä ajatuksissaan vaan joutuu keskittymään siihen, mitä on edessä ja miltä jalanpohjissa tuntuu.

–Ennen polun avaamista pitämässään puheessa Ansio avaa myös idean taustaa:

–Viime kesänä vierailin saaristossa ja kävin siellä tutustumassa Korppoossa olevaan paljasjalkapolkuun. Mielestäni kokemus siellä oli niin vaikuttava, että kotiin palatessani jäin miettimään, mihin vastaavanlainen polku saataisiin tänne Kyröön.

Vaikka paljasjalkapolun rakentaminen oli ennen kaikkea Auranmaan Latu ja Polku ry:n projekti, toimii se tiiviissä yhteistyössä kahden muun paikallisyhdistyksen kanssa.

Laavukin löytyy

Polku sijaitsee Karinaisten Kunnon omistamalla maalla, ja sen varrelta löytyy myös yhdistyksen vuonna 2018 rakentama laavu. Polun varrella sijaitsee lisäksi vanha näyttösuoja, jonka kunnostamismahdollisuuksia Kyrön seudun sotaveteraanit parhaillaan selvittävät. Metsä kuului ennen suojeluskunnille, jotka järjestivät alueella ampumisharjoituksia lakkauttamiseensa asti.

–Mielestäni tämä on paras mahdollinen esimerkki siitä, kuinka kolme yhdistystä voi yhtäaikaisesti edistää omia mielenkiinnonkohteitaan samanaikaisesti samassa paikassa. Se on samalla positiivinen muistutus siitä, kuinka yhden aloite voi johtaa seuraavaan asiaan, kiittelee Ansio.

Elämyksen rikastamiseksi on polulle tuotu tavanomaisen metsämaan ohelle myös muita maa-aineksia.

Useampi parempi

Polun lopulla kulkija pääsee upottamaan varpaansa niin sahanpuruhin, hiekkaan, soraan kuin ruohikkoonkin. Lisäksi porun varrelle on tuotu räsymattoja, joita avajaisseurueen mukaan voisi polulla olla vieläkin enemmän. Kokemuksesta innostuneet kävelijät ehdottivat myös, että polulle tuotaisiin esimerkiksi turvetta.

Ansion mukaan polussa kyse ei ole yhden vuoden kokeilusta, vaan reitti olisi tarkoitus kunnostaa jälleen talven jälkeen. Avajaisten jälkeen Ansio suhtautuukin hyvillä mielin tulevaan.

–Se on aina kiva tekijöille, jotka tällaisen järjestävät, että ihmiset tulevat myös paikalle. Tämä polku on tehty ihmisille käveltäväksi. Mitä useampi käy, sen parempi ja sitä enemmän se herättää meille iloa, kertoo Ansio kannustaessaan paikallisia tutustumaan paljasjalkakävelyyn.


Kommentti

Heittäytyminen johonkin uuteen ja erikoiseen voi tällaiselle ”en kai mää nyt” -suomalaiselle toisinaan olla varsin haastavaa, joten työn mukanaan tuoma ”pakko” heittää sukat ja kengät auton takapenkille oli enemmän kuin tervetullut.

Pääsin siis muun seurueen mukana tuntemaan varpaideni välissä kaiken mahdollisen aina märästä sammaleesta männynkäpyihin, ja täytyy kyllä sanoa, että ei kaduta! Itselleni polku toi elävästi mieleen oman lapsuuteni kesät maalla, jolloin kengät kaivettiin kaapista lähinnä kauppareissua varten.

Kannustan siis kaikkia lukijoitakin kokeilemaan polkua, kun sellainen on meillekin tänne pikkuiseen Kyröön järjestetty. Ollaan rohkeita ja valmiita heittäytymään uusiin asioihin!
Jasmin Lehtilä