Marttilan Murto palkkasi seuratyöntekijän valtion avustuksella

0
Entinen SM-tason yleisurheilija Teemu Keronen on opiskellut liikunnan yhteiskuntatieteitä eli liikunnan yhteiskunnallinen merkitys on hänellä tiedossa. Se on tiedossa myös Marttilan Murron puheenjohtajalla Kirsti Keskitalolla ja siksi Murto haluaakin edistää lasten liikkumista. Kuva: Tuomas Honkasalo

MARTTILA. Kirsti Keskitalo myhäili tyytyväisenä Marttilan Murron toimistoparakilla, sillä hieman hankalan hakuprosessin jälkeen Marttilan Murto oli saanut palkattua uudeksi seuratyöntekijäkseen Teemu Kerosen.

Liikuntatieteiden maisteri Keronen on valmistunut Jyväskylän yliopistosta ja juuri oikeassa paikassa.

–Olen itse asiassa liikunnan yhteiskuntatieteisiin erikoistunut eli tutkin liikuntaa yhteiskunnallisena ilmiönä. Siksi tämä Marttilan projekti on mielenkiintoinen. Tässä koitetaan saada sellaisia lapsia liikkeelle, joita liikunnallinen tekeminen ei meinaa oikein tavoittaa, Keronen kertoi hankkeen tavoitteista.

Matala kynnys

Keronen on entinen SM-tason yleisurheilija ja alun perin kotoisin Rääkkylästä, Itä-Suomesta.

–Ollaan jo pitkään mietitty tätä asiaa. Murrolla on ohjaajia ihan mukavasti, mutta lajit keskittyvät aika pitkälti kilpaurheiluun ja kilpailemiseen. Nyt olisi tilausta matalan kynnyksen liikunnalle ja liikuntakärpäsen tartuttamiselle myös niiden keskuudessa, joita liikunta ja myös se kilpailu ei meinaa kiinnostaa. Liikunnan parista tippuu helposti, jos ei ole voimakasta kilpailuviettiä, Keskitalo kertoi.

–Koulussa tehtävissä kansallisissa Move-liikuntatesteissä Marttilan vitosluokkalaiset lapset pärjäsivät viimeksi suhteellisen heikosti ja etenkin monet pojat saivat aika huonoa palautetta siitä. Murrossa tämä herätti huolta ja kerroimme koululle olevamme kiinnostuneita auttamaan tilanteen korjaamiseksi, Keskitalo selvensi hankkeen taustaa.

Toiminnasta halutaan tehdä mahdollisimman houkuttelevaa, mutta myös säännöllisyys on tärkeää.

–Järjestämme lajikokeilupäiviä, joissa voi tutustua erilaisiin lajeihin, joita Marttilassa ei voi muutoin helposti kokeilla. Voidaan mennä myös johonkin lähialueelle liikuntaretkelle, Keronen kertoi.

Jatkoa toivotaan

–Teimme itse asiassa sellaisen kyselyn jo aiemmin, että millaiset lajit olisivat kiinnostavia ja sieltä nousivat esille esimerkiksi parkour, keilaus, värikuulasota ja kepparijutut. Tarkoitus ei ole unohtaa myöskään tyttöjä, Keskitalo kertoi.

Syksyllä lähtee käyntiin matalan kynnyksen koulun liikuntakerhot, joita voisi sovittaa myös osaksi Suomi-mallia, jossa tulevaisuudessa pyritään tarjoamaan kerhoja vaikka keskelle koulupäivää.

–Meillä olisi mahdollisuus Teemun avulla moniinkin tapoihin yhteistyössä koulun kanssa, sillä normaalisti meidän ohjaajat ovat päivätyössä käyviä aikuisia, jotka eivät ennen sitä neljää pääse ohjaamaan toimintaa, Keskitalo innostui ehdottamaan.

Opetushallituksesta on myönnetty seuratukea ensin yhdeksi vuodeksi ja toiminnan mukaan sitä voi hakea myös toiselle vuodelle, jolloin omarahoitusosuus on isompi.

–Me haimme tätä nimenomaan matalan kynnyksen liikuntaan ja seuratyöntekijän palkkaamiseen. Saimme 11 500 euroa ja palkkasimme puolipäiväisesti Teemun meille. Saimme hänestä myös uuden marttilalaisen, Keskitalo myhäili.