Selkeyttä viestintään

0

Jo toista kesää jatkuva koronakriisi on pistänyt talouden ja ihmiset lujille. Osa toimialoista on hyötynyt esimerkiksi etätyön ja kotimaanmatkailun lisääntymisestä, mutta varsinkin tapahtuma- ja ravintola-alat ovat olleet ja ovat todella tiukoilla. Selvää tuskastumista on myös ihmisten asenteissa. Tämä näkyy muun muassa siinä, että ne tapahtumat, jotka on järjestetty ovat vetäneet paljon väkeä paikalle eikä turvaväleistä ole välitetty.

Seuraukset näkyvät. Varsinais-Suomi siirtyi kuluvalla viikolla jälleen leviämisvaiheeseen. Positiivista on, että rokotukset ovat edenneet pitkälle ja rokotukset näyttävät estävän hyvin taudin vakavan muodon saamisen. Ongelmallista on, että taudin pitkäaikaiset vaikutukset ovat edelleen hämärän peitossa.

Hallitus lomailee heinäkuun olipa maassa lähes minkälainen kriisi tahansa. Tämä on ongelma. Päätöksiä pitäisi pystyä tekemään vuoden jokaisena päivänä.

Toinen ongelma on viestinnällinen. Maan hallituksella on keskeinen rooli koronaan liittyvässä viestinnässä. Kovin paljon ei ole auttanut se, että maalla on selkeäsanainen pääministeri, kun sosiaali- ja terveysministerin puheiden tulkinta on välillä täysin mahdotonta.

Sosiaali- ja terveysministeriö ja sen ministeri näyttävät välillä vetävän ihan omaa linjaansa eikä asiaa helpota, että THL tuntuu välillä olevan täysin tietämätön ministeriön touhuista. Kriisien aikana selkeä ja yhtenäinen viesti ulos päin olisi erittäin tärkeää, vaikka viesti syntyisikin kovan sisäiseen väännön tuloksena.