Tiukkaa kiihdytystä ja leppoisaa ajelua

0
Juha Vuorio toimi tottunein ottein kumia polttavien autojen välissä ja heitteli välillä asfaltille vettä, jotta renkaiden lämmitys olisi liian kuumaa puuhaa. (Kuva: Tuomas Honkasalo)

Oripää. Oripään lentokentällä oli lauantaina räyhäkästä meininkiä, kun jokamiehen ja –naisen sekä –oletetun oli mahdollista testata oman autonsa kiihtyvyyttä ja kisatakin siihen viereen ilmestyneen kaverin kanssa.

Sand Field Test & Tune-tapahtuma oli Goose River Rebelsin järjestämä koko perheen autourheilutapahtuma, jossa soi rehellinen vanhan ajan rokki. Pienelle yhdistykselle iso panostus tuntui kuitenkin kannattavan, sillä yleisöä alkoi kertymään lauantaina aamupäivällä jo reilusti.

–Helsingissä on samaan aikaan vanhojen autojen tapahtuma, mutta uskon, että tännekin löytää paljon porukkaa. Tätähän järjestetään nyt ensimmäistä kertaa. Haave minulla on ollut tästä jo vuosia ja on kyllä tosi hienoa nähdä, että tämä nyt tapahtuu, kertoi Hannu Kärkäs ylpeänä.

Kärkäksen omasta ideasta lähtenyt tapahtuma työllisti myös ideanikkaria itseään.

–Kyllähän tässä on soitettu satoja puheluja ja tehty vaimon kanssa ideointityötä pitkään. Ja sitten tuli vielä näin kaunis päivä, Kärkäs hehkutti.

Kiitoradalle tehty kiihdytysbaana jylisi säännöllisin väliajoin, kun autot kiihdyttivät kahdeksasosamailin verran tallat pohjassa. Huippunopeudet nousivat lähelle kahtasataa. Reaktioaika oli kokonaisajassa merkittävässä roolissa. Kun vihreä lamppu syttyi, piti olla ripeästi liikkeellä. Kumi paloi ja moottorit ärisivät. Periaatteessa radalle olisi voinut mennä vanhalla Renault Lagunalla haastamaan keltaisen Camaron, jos vain olisi ollut kypärä mukana. Kiihdyttelyyn sai ilmoittautua mukaan siis myös vielä paikan päällä.

Tosissaan kiihdyttävien vauhtihirmujen joukkoon oli sujahtanut myös yksi sunnuntaiautoilija.

Loimaalainen Jarmo Mäkelä oli tuunannut vanhan Mersunsa huippuhienoksi, mutta tarkoitus olikin nautiskella, ei kiihdyttää hampaat irvessä.

–Mulla on ollut pitkään mielessä, että pitäisi päästä ajamaan jonnekin kuuskytluvun ralliautoilija Onni Vilkkaan hengessä. Minulla on tässä samat ruutulippukuvioinnit autossa ja kypärässäkin. Ostin tämän Mercedes 1965–mallin 230 s hyväkuntoisena, niin on saanut vaan fiilistellä tuota laittoa, Mäkelä kertoi.

–Minulla oli tuossa lopussa vauhtia 81 km/h eli vähän jäin vauhdissa, mutta kukaan muu ei ollut näin tyylikäs, Mäkelä vitsaili.

Pin uppia ja rockabillyä


Tapahtumassa oli tuote-esittelyjä, vanhan ajan autoja, muotinäytöksiä, pomppulinna ja illalla vielä livemusaa anniskelualueella. Nähtiinpä lentokentällä jopa autojen limbokisa, jossa rimaa laskettiin tietenkin aina alemmaksi, kun ali oli puhtaasti päästy.

Pin Up Petrols-ryhmän jäsenet olivat tulleet alueelle pitämään muotinäytöksiä 50-60-lukujen hengessä. Kellohameet heiluivat ja hiuskiinni kohisi, kun näytöstä valmisteltiin.

–Järjestämme tapahtumissa muotinäytöksiä, kampauspisteitä, ohjelmallisia näytöksiä ja monta muuta juttua. Kangasalla meillä pitäisi olla tulossa muotinäytös, jossa saavutaan paikalle ajan hengen autolla eli vaatteet, tukka ja kiesi ovat samaa aikakautta, Ivy Diamond alias Laura Pehkonen kertoo ja tupeeraa samalla Piia Hietasen tukkaa. Pilkkumekkoiset naiset tuovat naisvoimaa ja näyttävyyttä tapahtumiin.

–Onhan meillä nykyään miesjäseniäkin, naiset naurahtivat.