Koskella ja Marttilassa alkaa hoiva-alan koulutus

0
Salon seudun ammattiopisto käynnistää yhteistyössä Kosken ja Marttilan kuntien kanssa hoiva-alan koulutuksen, jolla pyritään vastaamaan työvoimapulaan. Ammattiopiston järjestämä koulutus tapahtuu työpaikoilla kuten Kosken palvelukeskuksessa.

KOSKI, MARTTILA. Salon seudun ammattiopisto on yhteistyössä Kosken ja Marttilan kuntien kanssa aloittamassa räätälöidyn koulutuksen, jolla pyritään vastaamaan hoiva-alan työvoimapulaan. Marraskuussa alkavassa koulutuksessa koulutetaan lähihoitajia ja hoiva-avustajia.

–Koulutus alkaa reilun viikon pituisella intensiivijaksolla, jonka jälkeen koulutus toteutetaan teoriaa ja käytäntöä yhdistämällä. Lähiopetusta on yksi päivä viikossa joko Koskella ja Marttilassa ja muina päivinä opiskelijat ovat oppimassa työpaikoilla, opettaja Mari Rannikko kertoo.

Koulutuksen kesto riippuu opiskelijan tavoitteesta ja aiemmasta osaamisesta.

–Osa opiskelijoista voi tähdätä lähihoitaja-tutkintoon ja osalla tavoitteena voi olla hoiva-avustaja-koulutus. Lähihoitajatutkinnon suorittaminen kestää keskimäärin kaksi vuotta ja hoiva-avustajakoulutus noin 8–12 kuukautta, mutta opintoaika riippuu opiskelijalle laaditusta henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelmasta, Rannikko sanoo.

Koski ja Marttila tarjoavat opiskelijoille harjoittelupaikkoja palveluasumisessa ja kotipalveluissa, Marttilassa myös kehitysvammaisten asumispalveluissa. Opiskelujen edetessä koulutussopimus voidaan ammattiopiston työelämäpalveluiden johtajan Elina Korkeojan mukaan muuttaa oppisopimuskoulutukseksi.

Positiivisia kokemuksia

Salon seudun ammattiopisto on järjestänyt vastaavanlaista alueille vietyä koulutusta Paimiossa ja Somerolla. Korkeaojan mukaan kokeilu on lähtenyt hyvin liikkeelle ja opiskelijat ovat olleet tyytyväisiä, kun opintojen vuoksi ei ole tarvinnut lähteä Saloon.

–Opiskelijoiden kokemukset ovat olleet positiivisia ja sote-alalle on saatu palkattua uusia työntekijöitä, Rannikko sanoo.

Koskella ja Marttilassa opisto on valmis pilotoimaan koulutusta alle kymmenen opiskelijan ryhmällä, mutta toiveena tietysti on, että koulutus herättäisi kiinnostusta.

–Sote-alan vetovoimaisuuden lasku on viime aikoina ollut huolestuttavaa ja alalle tarvitaan kipeästi työvoimaa, Rannikko ja Korkeaoja toteavat.

Sote-alan hakijamäärät ovat heidän mukaansa pysyneet toistaiseksi melko ennallaan, mutta vanhus- ja vammaispalveluihin erikoistuvia opiskelijoita on haasteellisempi saada kuin lapsi- ja nuorisotyöhön erikoistuvia.

Koskella ja Marttilassa työntekijätilanne ei toistaiseksi ole ollut hälyttävän huono, mutta sosiaalijohtajien Laura Willman-Kitolan ja Maria Vesalan mukaan etenkin sijaisista on pulaa.

–Sijaistarve on lähestulkoon kriisiytynyt ja vakituisiksi työntekijöiksi on vähän hakijoita, töihin ei saada uusia henkilöitä, Vesala kertoo.

Koulutukseen lähteville onkin melkoisella varmuudella työtä tarjolla.

–Työllistyminen on tietysti paljon henkilöstä kiinni, mutta hoitajapula on suurta ja hoitajamitoituksen noston myötä työtä varmasti tulee riittämään, Willman-Kitola sanoo.

Odotukset koulutuksen suhteen ovat kunnissa korkealla. Marttila oli muutama vuosi sitten mukana rekrykoulutuksessa, jossa opiskelijoita täsmäkoulutettiin lähihoitajiksi kunnan tarpeisiin. Kokemukset olivat hyviä.

–Meillä oli kolme opiskelijaa ja he kaikki ovat edelleen meillä vakituisessa työsuhteessa, Vesala kertoo.

Haku koulutukseen päättyy 25.10. Hakijalla tulee olla hyvä fyysinen ja psyykkinen terveydentila ja soveltuvuus alalle. Hakijoille pidetään soveltuvuuskoe.