Luomulammastila joutui susihyökkäyksen kohteeksi toistamiseen

0
Sudet tulivat sisälle lampolaan ja tappoivat seitsemän lammasta. Yksi lampaista syötiin lähes kokonaan, jäljelle jäi vain kohtu, jossa oli kolme karitsaa. Kuva: Tapio Rintala.

PÖYTYÄ/Keihäskoski. Sudet vierailivat kuukauden sisällä jo toistamiseen tuhoa aiheuttaen Rintalan luomulammastilalla Yläneen Keihäskoskella. Elokuussa sattuneessa hyökkäyksessä pedot tappoivat kaksi pihanhoitajina ollutta lammasta. Viikonloppuna lauantain vastaisena yönä sudet hyökkäsivät lampolaan tappaen seitsemän tiineenä ollutta lammasta. Eläinlääkärin määräyksestä jouduttiin lisäksi lopettamaan neljä vakavasti loukkaantunutta lammasta ja vammojen vuoksi hoidettavana on kahdeksan lammasta.

Kaikkiaan lampolassa oli yli 90 tiineettä lammasta. Niiden poikimisaika on syyskuun lopulla. Menetettyjen 11 lampaan lisäksi Tapio Rintala laskee menetetyksi kolmisenkymmentä karitsaa.

–Pelkona on, että jo koettujen vahinkojen lisäksi tulee luomisia eli keskenmenoja, Rintala murehtii ja kantaa huolta, saadaanko mahdollisista luomisista mitään korvauksia.

Lampaat kantavat viisi kuukautta ja viikon, joten niiden raskaus alkoi olla loppusuoralla. Rintalan mukaan karitsat kuitenkin kasvavat voimakkaasti vasta ihan raskauden lopussa, joten ne eivät ole kovin elinvoimaisia, jos ne syntyvät ennen aikojaan.

Rintalan tilan lampaita on pidetty öisin lampolassa nimenomaan susilta turvassa. Susiaitojen ympäröimän lampolan ovia pidettiin vielä auki, jottei lämpötila ja kosteus nousisi liian korkeaksi. Ovien eteen laitettu aita ei tontin viereisen joen yli uineita ja susiaidan kiertäneitä susia estellyt, vaan ne pääsivät hyppäämään lampolaa suojanneen aidan yli.

Rintalan mukaan aitoja on nyt korotettu ja valoja sekä kameroita lisätty. Hän kuitenkin pelkää, että ilman muita keinoja susien vierailut eivät jää tähän niiden totuttua tilalla käymään.

Susien hyökkäyksestä uutisoivat ensimmäisenä Maaseudun Tulevaisuus ja Turun Sanomat.