Marttilan Nuorisoseuran Kinkku kylmänä -näytelmää tähdittävät Espanjaan jouluksi paenneet suomalaiset

0
Jose (Juho Paltta) haluaa pitää huolta hotellinsa asiakkaista Saimista (Merja Tuominen), Marjaanasta (Eeva Sankari) ja Ristosta (Jyrki Ojaniemi). Apunaan hänellä ovat työntekijät Juanita (Wilhelmiina Mäkelä) ja Maippi (Ritva Isotalo). Kuva: Katriina Reijonen

MARTTILA. ”No onkos tullut kesä, nyt talven keskelle”, lauletaan suomalaisessa joululaulussa. Talvi ei ihan vielä kolkuttele ikkunan takana, mutta Marttilassa ollaan vuodenaikaan nähden hyvin kesäisissä tunnelmissa. Nuorisoseuran näytelmä Kinkku kylmänä on maalaiskomedia, jota suomalainen kesäteatteriyleisö rakastaisi.

Suomalainen musiikki ja joulukin linkittyvät teatteriin. Kotimaisia kappaleita on lisäilty roimalla kädellä dialogin sekaan, mutta musikaalista ei ole kyse.

Marttilan Nuorisoseuran teatteriharrastajat ovat tykästyneet kevyiden, musiikilla höystettyjen komedioiden tekoon. Teatteriryhmä viljelee huumoria oman porukan kesken, ja tuntuisi oudolta vakavoitua lavalle astuessa.

–Meillä on hyvä henki ja hyvin omanlainen huumorimme. Harjoituksissa on aina hemmetin hauskaa käydä, vankikarkuri Babloa näyttelevä Hannu Lehtinen kertoo.

–Nämä kaikki ovat olleet vähän tällaisia kesäteatteriesityksiä, jotka vain sijoittuvat maaliskuuhun. Se sopii meille, koska ihmiset eivät pääsisi kesällä tulemaan, kaikilla on omia menoja. Ja tällä tavalla emme kilpaile muiden kesäteattereiden kanssa, musiikista vastaavan bändin nokkamies Heikki Eskola kuvailee.

Kinkku kylmänä -näytelmän ensi-illan piti olla maaliskuussa, mutta kuten edellisenkin näytelmän kanssa, esitykset oli siirrettävä koronatilanteen vuoksi lokakuuhun. Näytelmä ehdittiin keväällä saada melkein esityskuntoon ennen kuin ”kinkku täytyi laittaa pakkaseen”.

Itseohjautuvaa teatteria

Seppojuhani Ruotsalaisen käsikirjoittama ja Merja Tuomisen ohjaama Kinkku kylmänä kertoo suomalaisturisteista Espanjassa. Joulun laittoa pakoon lähtenyt turistiryhmä ottaa ilon irti hiekkarantojen rennosta tunnelmasta, hyvästä ruoasta ja maukkaista juomista. Sattumuksilta, jännitykseltä ja suomalaisilta jouluperinteiltä kinkkuineen päivineen ei lomareissulla vältytä.

–Meillä on yleensä musiikillisesti aina jokin teema. Tässä se on Suomi-iskelmä, Eskola paljastaa.

Marttilan Nuorisoseuran teatteriporukka on esittänyt Ruotsalaisen käsikirjoittamia näytelmiä aiemminkin. Kinkku kylmänä ei ole jatko-osa vaan oma itsenäinen tekstinsä, jonka ottamista työn alle pohdittiin jo muutama vuosi sitten. Tuolloin etusijalle kiilasi toinen teos.

Eläkkeellä olevaa postimiestä Veikko Virtasta esittävä Petri Prusila piti näytelmästä jo ensi lukemalla.

–Veikko on ollut 40 vuotta Hilja-vaimonsa tossun alla. Nyt hän on vihdoin päässyt ulkomaille. Hän haaveilee, että saisi tehdä kaikkea sitä, mitä ulkomailla on mahdollista tehdä.

Ohjaaja Merja Tuominen nähdään lavalla eläköityneen kampaajan Saimi Vesalaisen roolissa.

–Tämä on toinen tai kolmas näytelmä, jossa olen itse mukana. Tämä on niin itseohjautuva sakki, että ei tämä tarvitse kuin vähän komennusta. Jokainen kokeilee itse, millainen hahmo voisi olla. Mielestäni on hyvä, että jokainen luo hahmosta omannäköisensä.

Tuomisen mukaan näytelmä sopii periaatteessa kaikille vauvasta vaariin.

–Lapset matkustavat jo tosi nuorina ja näkevät, että ulkomailla ollaan ravintoloissa ja näin, mutta kyllä silti sanoisin, että tämä sopii kouluikäisistä alkaen vanhuksiin asti.

Marttilan Nuorisoseura: Kinkku kylmänä. Ohjaus: Merja Tuominen. Käsikirjoitus: Seppojuhani Ruotsalainen. Ensi-ilta Nuorisoseurantalolla perjantaina 1.10. klo 19. Muut näytökset 2.10. klo 13, 3.10. klo 15, 8.10. klo 19, 9.10. klo 15 ja 21, 10.10. klo 13. Liput 18/15 euroa. Lippuvaraukset puh. 0440 123 645.