Ritva Aaltonen viihtyy niin mummina kuin Matinkin kanssa

0
Ritva Aaltosella on 32 lastenlasta. Nimityksiäkin on useita. Heikinsuolla oleva talo on mummila, mummula tai sanojan mukaan jotakin muuta. (Kuva: Asko Virtanen)

PÖYTYÄ/Heikinsuo. Ritva Aaltosen kotona vieraan ottaa vastaan possu. Keraaminen possu on tulosta Aaltosen keramiikkaharrastuksesta.

Muutkin harrastukset ovat taiteellisia, kuten kankaankudonta ja kuvataide. Aaltosen kehunut Anu Riikka Terho mainitsee erikseen Aaltosen tekemät hengelliset kuvaelmat.

Harrastukset ovat kuitenkin toissijaisia sen rinnalla, mitä kahdeksankymppinen Aaltonen on päätoimisesti.

–Kyllä minua voi sanoa päätoimiseksi mummiksi. Lastenlapsia on 32. Vanhin on 24–vuotias ja nuorin kaksi kuukautta, Aaltonen kertoo.

–Tämä talohan on varsinainen leikkitalo. Viimeksi kun lastenlapset kävivät, käytettiin ikkunaa vieraskirjana, Aaltonen naurahtaa ja näyttää ikkunassa olevia kuvioita.

Suru, joka ei unohdu

Aaltosen puheessa on positiivinen ja lämminhenkinen sävy. Elämä ei kuitenkaan ole päästänyt häntä helpolla.

–Minulla on kuusi lasta elossa ja kaksi taivaassa. Olin seitsemännellä kuulla raskaana, kun kaksi vanhinta lasta kuoli liikenneonnettomuudessa. Lapset eivät koskaan unohdu. Vasta kolmenkymmenen vuoden päästä saatoin laittaa heidän kuvansa näkyviin, Aaltonen kertoo.

Lohtua hän sai samasta paikasta kuin silloin, kun oma isä kuoli Aaltosen ollessa 11-vuotias.

–Asuimme Koskella ja aloimme käydä kirkossa, missä rovasti Normaja puhui aina niin havainnollisesti, että lapsikin ymmärsi.

Lasten ja lastenlasten lisäksi Aaltosen elämän tärkeitä ihmisiä on oma aviomies Matti.

–Vaikka lapset ja lastenlapset ovat kivoja, tykkään olla myös Matin kanssa kahdestaan. Olemme olleet naimisissa 54 vuotta.

Aikamatka1950-luvulle

Pariskunta muutti pappina työskennelleen miehen työn mukana tiheään. 24 vuotta sitten tie toi Eurasta Heikinsuolle – tai oikeastaan Puhon kylään.

–Kun muutimme usein, paikkakunnan karjalaisiin oli aina helppo tutustua. Heikinsuolla ystävystyi seurakunnan ja pyhäkoulun kautta, Aaltonen kertoo.

Sydämellinen vastaanotto on ollut myös Venäjällä, missä Aaltonen on pitänyt pyhäkoululeirejä.

–Leirillä saattoi olla jopa 100 lasta, mutta hyvin kiinnostuneina kaikki kuuntelivat. Venäjälle kun menee, se on kuin aikamatka 1950–luvun Suomeen, Aaltonen kertoo.

Satapäiselle yleisölle esiintyminen voi myös jännittää, mutta iän myötä Aaltonen on oppinut pois ujoudestaan.

–Olin lapsena hirmuisen ujo, mutta monien muuttojen myötä olen oppinut ottamaan ihmisistä selvää. Ei toista ihmistä tarvitse pelätä, Aaltonen sanoo.

Anna kehun kiertää -juttusarjassa pistetään kehu kiertoon. Ritva Aaltosen kehui Anu Riikka Terho. Seuraavaksi esitellään Ritva Aaltosen kehuma henkilö.


KEHU KIERTOON

Kuka:Ritva Aaltonen.
Mitä: Heikinsuolainen päätoiminen mummi ja seurakunta-aktiivi.
Kehut: ”Ritva Aaltonen on viisas, ymmärtäväinen, avarakatseinen, luova ja ihan mieletön täti. Tekee upeita hengellisiä kuvaelmia” (Anu Riikka Terho).