Toive paremmasta koirapuistosta elää Aurassa

0
Taru Sahla ja Hannu Harju toivovat Auraan kunnollista koirapuistoa. Valma ja Rafa lienevät asiasta samaa mieltä. Nykyinen koirapuisto on hieman liian pieni Valman ja Rafan kokoisten koirien liekkeihin.

AURA. Toive paremmasta koirapuistosta elää Aurassa edelleen, vaikka pari vuotta sitten asiasta tehty kuntalaisaloite onkin jo haudattu. Koiraharrastaja Riina-Maija Lindman on ottanut koirapuiston uudelleen puheeksi teknisen johtajan Kari Tuohen kanssa. Keskustelun pohjalta Lindman laati Auranmaa-yhteisöön kyselyn, jolla pyritään kartoittamaan sekä tarvetta koirapuistolle että ihmisten halukkuutta osallistua koirapuiston kunnostamiseen.

Alkuviikkoon mennessä 108 oli kyselyssä ilmoittanut kiinnostuksestaan käyttää koiraa koirapuistossa ja 26 valmiudestaan auttaa puiston kunnostuksessa. Nykyisellään koirapuisto ei palvele koiraväkeä tässä laajuudessa. Koiria käytetään liian pieneksi, turvattomaksi ja pimeäksi koetussa puistossa harvakseltaan, jos ollenkaan. Sijainniltaan se on koiraväen mukaan liian syrjässä.

Lindmanin mielestä vähintään kannattaisi parantaa olemassa olevaa koirapuistoa. Aiemmin tehdyn aloitteen käsittelyn yhteydessä sopivaa paikkaa uudelle koirapuistolle ei löytynyt. Rami Jokinen ehdottaa minigolfkentän ja ulkoliikuntakentän sekä junaradan välistä aluetta. Ari-Pekka Haapasen (ps) alkukesällä tekemässä, luontopolun kunnostusta koskevassa valtuustoaloitteessa puolestaan esitettiin koirapuistoa luontopolun maastoon. Lindman toteaa, että miksipä ei, mutta siellä koirapuisto olisi käytännössä yhtä etäällä keskustasta kuin nykyisellä paikallaan urheilukentän vieressä. Samaa sanoo Tuohi.

Nykyisen koirapuiston ympärillä ilmeisesti olisi tilaa laajentamiseen tai toisen alueen rakentamiseen. Koiraväki pitää tärkeänä, että isoille ja pienille koirille olisi oma alue. Nykyinen sopii Lindmanin ja Jokisen mukaan kokonsa puolesta pikkukoirille. Kunnollinen ovi pitäisi kuitenkin hankkia, vaaralliset tukipuut siirtää toiselle puolelle, turhat puskat perata, heinikot ajaa ja valaistusta lisätä, jotta puistosta saataisiin houkuttelevampi.

Monta hyvää syytä

Hannu Harju kertoo juoksuttavansa irlanninsettereitään puistossa viikoittain. Hän pitää juoksemista koirien perustarpeena.

–Miksei koirallakin olisi oikeus saada elää täyttä elämää, vaikkei niistä veronmaksajia tulekaan? Ei tämän kokoiset koirat väsy remmilenkillä, lintukoirien isäntä perustelee koirapuiston tarvetta ja muistuttaa, ettei koiria voi kiinnipitovelvollisuuden vuoksi metsässäkään vapaasti juoksuttaa isoa osaa vuodesta.

–Eikä kaikkia koiria voi pitää vapaana, Taru Sahla jatkaa ja huomauttaa, että koirien kanssa touhuaminen on harrastus siinä missä mikä tahansa muukin harrastus.

Hän toivoo, että kunta pystyisi tarjoamaan puitteet harrastamiseen.

Jokinen toteaa, että koirapuistoissa voi sosiaalistaa koiraansa mutta samalla puistot kokoavat ihmisiä yhteen ja tarjoavat mahdollisuuden kanssakäymiseen. Hän myös huomauttaa, että osalle ihmisistä koiranhankintaan on tärkeitä, kuten terveydellisiä syitä.

Koiriaan lähitienoon koirapuistoissa käyttäviä Lindmania ja Harjua harmittaa ajelu, jonka voisi välttää, jos Auran koirapuistossa olisi paremmat puitteet. Harjun mukaan pelkästään koirien vuoksi on liian kallista lähteä, joten koirapuistokäynteihin tulee yhdistettyä kauppareissuja ja muita asioita.

–Se on pois paikallisilta kaupoilta.

Uutisesta korjattu nimivirhe 1.10. kello 9.14.