Auranmaalla kysytään nyt perheasuntoja vuokralle

0
Auranmaalla vuokra-asuntojen kysyntä ja tarjonta kohtaavat melko hyvin, mutta etenkin Auraan vuokra-asuntoja kaivattaisiin lisää. Vuokra-asuntokanta on Auranmaan kunnissa melko vanhaa. Auran Puistotielle vuosituhannen vaihteessa valmistunut rivitalo on Auranmaan uusimpia kunnan rakennuttamia vuokrataloja.

AURANMAA. Auranmaalla kuntien vuokra-asuntojen kysyntä ja tarjonta kohtaavat melko hyvin, mutta tietyntyyppisistä asunnoista on jonkin verran pulaa. Tyhjillään vuokra-asuntoja ei juurikaan ole.

Aurassa kysyntää on enemmän kuin tarjontaa ja vuokra-asunnoista vastaavan isännöitsijä Päivi Virtasen mukaan asuntoihin on jonoa. Kaikkiaan Aurassa on noin 65 kunnan vuokra-asuntoa, jotka kaikki rivitaloissa.

Virtanen uskoo, että Auran hyvät joukkoliikenneyhteydet näkyvät hakemusten määrässä. Asunnot ovat Virtasen mukaan myös hyväkuntoisia ja niissä on tehty asumiskustannuksia laskevia remontteja.

–Asunnot ovat koko ajan sataprosenttisesti täynnä ja se on ollut pitkään tilanne. Vaihtuvuutta on vähän, Virtanen kertoo ja toteaa, että nyt kysytään isoja perheasuntoja.

Myös Pöytyällä on pulaa isoista perheasunnoista, Oripäässä puolestaan yksiöistä.

–Käytännössä meillä on pieni pula vuokra-asunnoista. Asuntojen käyttöaste on lähes koko ajan korkea, Oripään kunnan asuntojen vuokraamisesta vastaava rakennusmestari Aki Vuorinen sanoo ja kertoo, että asuntoa voi joutua odottamaan 3–4 kuukautta.

Oripäässä kysytyimpiä ovat Vuorisen mukaan kaksiot ja yksiöt. Yksiöitä kunnalla ei juurikaan ole tarjota. Kaikkiaan Oripään kunnalla on vajaa 50 vuokra-asuntoa, jotka kaikki ovat rivi- tai paritaloissa.

Reserviä tarvittaisiin

Pöytyän kunnalla vuokra-asuntoja on noin 300. Asuntosihteeri Seija Halmisen mukaan asuntokanta jakaantuu kohtuullisen tasaisesti kaikkiin kunnan kyläkeskuksiin. Asunnoista valtaosa on rivitaloissa, ainoat kerrostaloasunnot löytyvät Kyröstä.

–Tilanne on meillä aika tasapainossa ja tyhjillään olevissa asunnoissa on remontti käynnissä, Halminen kertoo.

Kolmioista ja neliöistä on Halmisen mukaan kuitenkin pulaa ja niitä harvoin vapautuu.

–Noin viisi isoa asuntoa tarvittaisiin lisää, Halminen arvioi.

Koskella vuokra-asuntoasuntotilanne on asuntosihteeri Nina Relanderin mukaan tasapainossa.

–Meillä ei yleensä ole jonoja eikä myöskään asuntoja tyhjillään.

Kosken kunnalla on noin 40 vuokra-asuntoa rivitaloissa. Relanderin mukaan tällä hetkellä on tyhjillään kaksi asuntoa, joista toinen remontissa. Hänen mukaansa reservissä olisi hyvä olla pari asuntoa äkillisten tarpeiden varalle.

Marttilassa vuokra-asuntotilanne vaihtelee.

–Aina kysyntä ja tarjonta eivät vastaa eli voi olla tarvetta pienille asunnoille ja tarjolla on vain suurempia asuntoja ja toisinpäin, hallintojohtaja Heini Luoma toteaa ja kertoo, että myös Marttilasta kysellään tällä hetkellä erityisesti kolmioita.

Marttilan kunnalla on noin 60 vuokra-asuntoa. Näistä pääosa on rivitaloissa, mutta seitsemän myös kunnantalossa ja yksi kerrostalossa.


Vuokra-asuntokanta on vanhaa

Auranmaan kuntien vuokra-asuntokanta on kohtuullisen vanhaa. Kunnat itse eivät juurikaan ole vuokra-asuntoja rakennuttaneet 1990-luvun jälkeen. Esimerkiksi Oripää on rakennuttanut vuokra-asuntoja viimeksi 1980-luvun loppupuolella. Aurasta löytyvät Auranmaan uusimmat kunnan rakentamat vuokra-asunnot. Ne valmistuivat vuosituhannen vaihteessa.

Oman vuokra-asuntotuotannon sijasta Auranmaan kunnat ovat viime vuosikymmeninä ostaneet yksittäisiä asuntoja vuokra-asunnoiksi. Esimerkiksi Pöytyän uusimmat vuokra-asunnot on ostettu vuonna 2012 Riihikoskelle valmistuneesta rivitalosta.

Kuntien vuokra-asuntoja on remontoitu vaihtelevasti.

–Viimeisin kunnan rakennuttama rivitalo on vuodelta 1992, mutta yksi rivitalo on kokonaan peruskorjattu vuonna 2011 tulipalon jäljiltä, Marttilan hallintojohtaja Heini Luoma kertoo.

–Aika paljon asuntoja on korjattu ja melkein kaikki ovat maalämmössä, isännöitsijä Päivi Virtanen puolestaan toteaa Auran tilanteesta.

Koskella sitä vastoin on asuntosihteeri Nina Relanderin mukaan kertynyt hieman korjausvelkaa.