Kyrön pururata sai kotalaavun yhteistyöllä

0
Marja Ekman, Päivi ja Teuvo Pohjola sekä Markus Salo testailivat Kyrön uutta kotalaavua ja pitivät suojaa kovalta tuulelta ja sateelta. Kuva: Tuomas Honkasalo

PÖYTYÄ/Kyrö. Auranmaalla alkaa olla jo kattava määrä tulipaikkoja eri reiteillä. Kyrön pururadalta sellainen kuitenkin puuttui. Pöytyän kunnan ja Auranmaan Ladun ja Polun yhteistyönä sellainen sinne on nyt sinne rakennettu.

Tuoreen tuoksuinen puu sekoittuu savun tuoksuun, kun kotalaavulle keräännytään jutun tekoon.

–Pistettiin tuli, niin saadaan vähän rekvisiittaa juttuun, naurahtaa Auranmaan Ladun ja Polun puheenjohtaja Päivi Pohjola uunituoreen laavun uumenista. Kunnan liikuntasihteeri Markus Salo huitoo kipinöitä pois kuorihousujensa päältä ja alkaa selvittää laavun syntytarinaa.

–Aina silloin tällöin kunnalle tulee mahdollisuus lunastaa perintörahoja, kun on kuollut joku, jolla ei ole perillisiä ja varoja ei ole testamentattu kenellekään. Nyt saimme aika isonkin potin ja yhteisöllisyyslautakunnan kanssa on päätetty rahan käytöstä.

–Rahaa on käytetty frisbeegolfratojen parantamiseen ja laajentamiseen muun muassa Auvaisissa ja Yläneellä. Riihikoskelle rakennetaan myös uutta rataa. Haukkavuoreen tulee ulkokuntoilulaitteita. Sen lisäksi rahasta päätettiin rahoittaa laavu tänne Kyrön pururadalle. Kun tehdään suht pieniä juttuja, niin saadaan aika moneen paikkaan pieniä kivoja juttuja, Salo selventää.

Perintörahaa tuli kunnalle noin 70 000 euroa ja rahaa on käytetty vasta noin puolet eli kivoja juttuja on tulossa siis tulevaisuudessa vielä lisää.

–Olen käynyt monilla laavureissuilla ja tulistellut siellä sun täällä. Jossain kohtaa tuli sellainen olo, että kyllä tänne Kyröönkin olisi hyvä saada laavu. Kunnalta saatiin rahat ja tehtiin sitten talkoilla tämä kotalaavu. Tämä on itse asiassa ihan samanlainen kuin tuolla Marttilan Korven Eräreitistöllä, Pohjola kertoo.

Kotalaavu on helposti saavutettavissa Kyrön pururadan keskellä kuntoportaiden läheisyydessä. Rakennushankkeen jäljiltä kotalaavulla on vielä hieman puita jäljellä, mutta tuli tehdään tulevaisuudessa omilla puilla.

–Päädyimme siihen, että jokainen saa tuoda kodalle omat puunsa. Siten puun kulutus ei ole liiallista ja ehkä se myös hieman rauhoittaa kotalaavun ympäristöä vääränlaiselta oleskelulta, Salo pohtii.

Ilkivaltaa vastaan ei ole mitään muuta suojelukeinoa kuin luottamus.

–Toivotaan kovasti, että tämä saisi pysyä kuntalaisten käytössä siistinä ja siinä tarkoituksessa, johon tämä on rakennettu eli taukopaikaksi ja pienten retkien kohteeksi esimerkiksi lapsiperheille. Ei asioita voi jättää sen takia tekemättä, että voi ehkä sattua jotain, Salo kertoo.

Alppiruusupuiston vieressä olevan kotalaavun avajaisia vietetään marraskuun 7. päivä, kun Auranmaan Latu ja Polku järjestää suositun taskulamppuretken laavun ympäristössä.

–Lopuksi paistetaan kunnan tarjoamaa makkaraa, kertoo Marja Ekman. Lähtö tapahtumaan on koulun pihalta.
Tuomas Honkasalo