Pääkirjoitus: Kuka tarjoaisi palveluja koirille?

0

Tilastokeskuksen arvion mukaan Suomessa oli vuonna 2018 noin 700 000 koiraa. Eri kunnissa asustavien koirien määrää ei ole tarkemmin tilastoitu. Karkeasti arvioiden Auranmaalla saattaisi olla noin 2200 koiraa, näistä noin 500 Aurassa.

Yhä useampiin perheisiin hankitaan nykyään koira. Koirista myös huolehditaan eri tavalla kuin aikana, jolloin pihan perälle kytketylle sesselle kipattiin päivällisen tähteet. Koirien kanssa harrastetaan ja koiranomistajille kaupataan monenlaisia koiranhoitotuotteita ja palveluja. Mutta jos auranmaalainen haluaa harrastaa koiransa kanssa jotain muuta kuin metsästystä, hän joutuu koirineen ajamaan lähimpään kaupunkiin.

Auranmaan ainut koirapuisto löytyy Aurassa, eikä sekään oikein vastaa koiranomistajien toiveita. Riihikoskelle ja Koskelle koirapuistoja on yritetty saada, mutta hankkeet ovat kaatuneet kustannuskysymyksiin ja naapureiden vastustukseen. Koirapuistojen perustaminen ja ylläpito ei ole kuntien ydintehtäviä eikä velvollisuuksia. Edes yhdelle koiranomistajien toiveet täyttävälle koirapuistolle kuitenkin luulisi Auranmaan kokoiselta alueelta paikan löytyvän. Sopivaan paikkaan sijoitettuna se voisi palvella laajemminkin kuin vain oman kylän asukkaita.

Paimiossa avattiin hiljakkoin koirametsä. Koirametsän toiminta perustuu yksityiseen liiketoimintaan, joten se on maksullista. Maksusta huolimatta ainakin näin alkuun koirametsästä on varattu aikoja jopa yöaikaan. Olisiko tässä ideaa Auranmaallekin?