Pääkirjoitus: Vuokramarkkinat tasapainossa

0

Kysyntä ja tarjonta eivät ihan joka hetki ja joka paikassa kohtaa, mutta akuuttia vuokra-asuntopulaa ei Auranmaalla tunnu olevan. Tosin tyhjilläänkään kuntien vuokra-asunnot eivät pitkään kumise. Tilanne on paljon parempi kuin niillä hiipuvilla alueilla, joilla asuntokysyntä on käynyt olemattomaksi.

Vanhan sanonnan mukaan ei hyvin riitä, jollei vähän jää. Vuokra-asuntorintamalla se tarkoittaa, että joka kunnassa pitäisi olla muutama asunto reservissä, jos ja kun äkillistä tarvetta ilmenee.

Aurassa ja Pöytyällä kysytään vuokralle isoja perheasuntoja, Oripäässä kysytyimpiä ovat yksiöt ja kaksiot. Vapautuvaa asuntoa voi joutua odottamaan muutamankin kuukauden, mikä on uutta kotia haikailevalle tietysti pitkä aika.

Täkäläisten kuntien vuokra-asuntokanta on suhteellisen iäkästä. Oman asuntotuotannon sijasta kunnat ovat viime vuosien mittaan aika ajoin hankkineet yksittäisiä kohteita vuokra-asunnoiksi. Vanhempaa asuntokantaa on remontoitu, mutta korjausvelkaakin on paikoin kertynyt.

Kuntien rajallista vuokra-asuntotarjontaa täydentävät yksityiset markkinat. Hyvä niin, sillä kaikki maaseudun vuokra-asujat eivät ole kiinnostuneita kuntien tarjoamasta rivi- tai kerrostaloasumisesta.

Auranmaan vuokra-asuntojen hyvää käyttöastetta selittää tämän vuoden osalta positiivinen väestökehitys. Alueen elinkeinoelämän rattaat ovat pandemian tuomista poikkeusoloista huolimatta pyörineet vilkkaasti. Työllisyystilanne on pysynyt kohtalaisen hyvällä tolalla, mikä luo pohjaa myös asuntokysynnälle.