Pääkirjoitus: Tekniikka avuksi terveydessä

0

Oripään terveysaseman palvelujen osalta ei ole vielä nakattu kirvestä kaivoon, vaikka yksityisille palveluntuottajille järjestetty tarjouskilpailu ei ensimmäisellä yrittämällä poikinutkaan yhtään tarjousta. Neuvotteluja jatketaan. Kunnanjohtaja Timo Tolppanen on vakuuttunut, että Oripään terveysaseman valot palavat jatkossakin.

Terveyspalvelujen tuottamiseen etsitään uusia, nykytekniikan mahdollistamia lähestymistapoja. Lääkäripalvelujen tuottaminen kolmena päivänä viikossa Oripään terveysasemalla tuntuu olevan yksityisillekin ylittämätön tehtävä – ainakin liiketalouden näkökulmasta.

Ongelma näyttää siis olevan lähtökohtaisesti sama kuin Loimaan kaupungilla, joka ei pitkään aikaan löytänyt virkalääkäriä Oripäähän, jonka terveyspalveluista kaupunki vastaa. Tästä syystä pulmaa lähdettiin ratkomaan juuri ulkoistamisen kautta.

Loimaan ja Oripään viime vuonna päivitetyn yhteistoimintasopimuksen mukaan sopimus siis mahdollistaa Oripään terveysaseman palvelujen ulkoistamisen. Epäilemättä kaikille osapuolille kelpaava ratkaisu neuvottelupöydässä vielä valmistuu, vaikkei yhteistä säveltä ihan ensikierroksella löytynytkään.

Merkit viittaavat siihen, että terveysaseman lääkäripalvelut hoidetaan jatkossa osittain etäpalveluina. Aseman hoitajaresurssit halutaan pitää nykyisellään. Oripään vähimmäisvaatimus on, että lääkäri ja hammaslääkäri ovat paikalla kerran viikossa. Vaatimus on varsin kohtuullinen 1 300 asukkaan väestöpohjalla.