Uusi elämä kylmästä vedestä

0
Eemeli Apell ja Inka Mannerjärvi laskivat kylmäuimareiden keski-ikää huomattavasti. Romanttinen kylmäuintihetki kauniissa maisemassa on myös hyvää parisuhdepuuhaa. (Kuva: Tuomas Honkasalo)

PÖYTYÄ/Yläne .Viime kesänä ei valiteltu kylmiä uimavesiä, sillä pitkä hellejakso lämmitti vedet ennätyslämpimiksi. Niistä lämpötiloista on jäljellä vain muisto eivätkä uimarannat enää pullistele uimakansasta.

Vaikka uimarit rannoilla vähenevät, kasvaa uimisen tuottama nautinto. Ainakin, jos kuuntelee kylmävesiuimareita.

–Tuolta kylmästä vedestä kun nousee, niin se on vähän kuin sellainen hyvä nousuhumala hetken aikaa. Sitä on vaikea selittää, mutta olo on mahtava, hehkuttaa Jouko Laaksonen ja toteaa perään, että saunakaljoihin ei tuota tunnetta havitellessa ole koskettu.

–Tässä pysyy myös hyvässä kunnossa. Ei ole paljon flunssat vaivanneet. Me käymme kaksi kertaa viikossa keskimäärin, Jouko ja Eija Laaksonen kertovat Valasrannan rantasaunan kahviossa.

Euforiaa


Jotain euforista avantohommassa tai kylmäuinnissa on. Jäitähän ei nyt vielä näy, mutta vedet alkavat olla jo kylmiä. Jos vedessä viihtyisi liian pitkään, iskisi hypotermia ja kuolo korjaisi. Avantouimarit eivät myöskään vaikuta kovilta kuumakalleilta, että sen takia pitäisi tunteita viilentää. Suuri osa tuntuu hakevan kylmästä vedestä rauhallista ja hyvää oloa sekä apua kolottaviin paikkoihin.

–Joka kerta tulee sellainen olo kuin tulisi uusi elämä tai sellainen uudistunut olo, joku huikkaa vedestä noustessaan.

Eijat Saarinen ja Laaksonen kehuvat Valasrannan puitteita rauhallisiksi ja maisemia kauniiksi.

–Porukan takia käydään täällä myös, sillä täällä on leppoisa tunnelma. Jouko Laaksonen ja Tapani Saarinen yhtyvät lausumaan.

–Lauteilla puhutaan nyt koronasta ainakin, mutta politiikka ja uskonto jätetään selkeästi väliin, Laaksoset naurahtavat.

Ei varusteurheilua


Kylmässä vedessä uinti ei tarvitse kummoisia varusteita. Yksinkertaisimmillaan hommaan ei tarvitse yhtään mitään. Pyyhe on mukava lisä ja yhteissaunassa uimapukukin on kuulemma suotavaa.

–Sukkaa ja lakkia monet käyttävät. Itselläni on lakki. Se on hyvä myös löylyssä, sillä se pitää kosteutta paremmin kasvojen lähellä ja suojaa päätä. Pidän kovista löylyistä ja se sopii siihenkin, Jouni Laaksonen kertoo.

Tarja Kantolalla ei näytä olevan saunalakkia, mutta hänellä on mahakyydissä pian syntyvä lapsi.

–Raskaana ollessa voi hyvin käydä avannossa. Ei siihen ole mitään rajoituksia. Potkuja tulee selkeästi aina, kun tuolla vedessä käy, mutta samalla verenkiertokin tehostuu ja tulee hyvä olo, Kantola selventää.

Porukka vaihtuu viilennyspöydässä sujuvasti. Kaikki ovat samaa mieltä yhdestä asiasta.

–Mahtavaa, että saadaan toivottavasti nyt uida läpi talven ilman koronakeskeytyksiä. Kaksi viimeistä kautta on mennyt vähän penkin alle, puisen pöydän äärestä huikataan monesta suusta.

Kylmässä vedessä voisi käydä itsekseenkin nauttimassa terveysvaikutuksista, mutta avantosaunakokemus on nimenomaan sosiaalinen. Valasrannalla kokemuksen kruunaa hommaa pyörittävän Yläneen kirkonkylän VPK:n naisjaoston tuoreet pullat.