Eilamarin ensihuuma ei hellitä – Gluteeniton leipomo sai Pöytyän yrittäjäpalkinnon

0
Leipomo Eilamari Oy:n takana ovat kahden perheen äidit, Mari Haavisto ja Eila Alho.

PÖYTYÄ/Yläne. Pöytyän kuntakohtaisen yrittäjäpalkinnon sai monipuolisista gluteenittomista tuotteistaan tunnettu leipomo Eilamari Oy.

Kymmenen vuotta sitten perustetun kahden perheen perheyrityksen toimitusjohtaja Eila Alho naurahtaa, ettei yrityksen pyörittämisen ensihuuma ole ainakaan tähän mennessä päässyt häviämään.

–Hiljaista suvantovaihetta ei ole koettu. Yrittäjyys on tuonut mukanaan myös kasvun ja työnantajuuden haasteen. Mielenkiintoista matkaa tässä on tehty.

Eilamarin leipurien erityinen intohimo on eri jauhoyhdistelmillä leivottavat hapanleivät.

–Vähän yllättävää on, että hapanleivän, siis perusleivän, menekki kasvaa edelleen. Kaikki asiakkaat eivät hanki sitä ihan arkileiväksi. Moni ostaa sitä, kun haluaa syödä tai tarjota jotain erityisen maukasta, Alho miettii.

Eilamarin kaikki tuotteet ovat gluteenittomia, vehnättömiä, kaurattomia, maidottomia ja soijattomia. Hapanleivät leivotaan juurella, ilman hiivaa. Perushapanleipiä leipomon sortimentissa on kuusi ja hiivaleipiä viisi. Niiden päälle tulevat asiakaskohtaisesti räätälöidyt tuotteet.

Yritys avasi keväällä myymälän omistukseensa hankkimassa toisessa liiketilassa, entisessä lounas-kahvilassa, jonne on keskitetty myös leipomon jauhoseosten valmistus.

–Aiemmin vaivannut tilaongelma ratkesi. Kahden toimipisteen ansiosta voimme keskittyä leipomiseen viitenä päivänä viikossa. Eri jauhoyhdistelmillä pystymme tekemään juuri sellaista leipää kuin asiakas haluaa.

Uudesta myymälästä karttuneet kokemukset olivat hyviä. Asiakkaita tuli lähialueen lisäksi Turusta, Loimaalta, Naantalista ja jonkin verran myös kesälomamatkalaisia kauempaakin. Myymälä on aikomus pitää myymälänä, kahviota sinne ei ole tulossa.

–Jälleenmyyjiä meillä on ympäri Suomen, K-ryhmä painotteisesti, muttei sentään kattavasti kautta koko maan. Pohjoisimmat jälleenmyyjät ovat Kemissä ja Kuusamossa.

Alho sanoo, ettei alalla ole kilpailusta pulaa. Myös isot leipomoketjut, Vaasan ja Fazer, ovat lähteneet yritysostojen kautta gluteenittomien tuotteiden leipureiksi.

Eilamarin tuoreimpia innovaatioita ovat tuoreista hapanleivistä halkaistut Mökkileivät sekä kuivaamalla ja jauhamalla valmistetut korppujauhot, jotka käyvät esimerkiksi kinkun kuorrutukseen.

Leipureilla on edessään kiireisiä viikkoja, sillä joulua kohden leivän menekki jatkaa kasvuaan. Samalla ryhdytään leipomaan pipareita ja joululimppuja.

–Yrittäjät mukaan lukien meillä on kahdeksan täysipäiväistä työntekijää ja osa-aikaisia myös. Käsipareja ei ole ollenkaan liikaa.

 

 

 

Lue lisää xx.xx.xxxx lehdestä