Ensi vuonna 70 vuotta täyttävä Mepu on vahvalla kasvu-uralla

0
Robottioperaattori Kimmo Suominen esittelee robotin tekemää savupiipun hitsisaumaa.

PÖYTYÄ/Yläne. Vielä muutama vuosi sitten Yläneellä sijaitseva, kanadalaisen pörssiyhtiön omistuksessa ollut Mepu Oy:n talous oli vahvasti miinuksella. Sittemmin kotimaisiin käsiin siirtynyt viljankäsittelylaitteita valmistavan yrityksen kurssi on saatu käännettyä vahvalle kasvu-uralle.

–Jos kaikki menee suunnitellusti, kasvua tulee tänä vuonna 14 prosenttia ja liikevaihto nousee yli 11 miljoonan euron, toimitusjohtaja Janne Käkönen kertoo.

Tummina pilvinä taivaalla on kuitenkin maailmanlaajuinen materiaalipula, jolta Mepukaan ei ole välttynyt. Myös korona sattui yrityksen kannalta erittäin pahaan saumaan, sillä juuri samaan aikaan sen piti lähteä Yhdysvaltain markkinoille.

–Olimme tehneet kattavan pohjatyön, ja meidän piti juuri ennen koronaa lähteä tapamaan yhteistyökumppaneita, mutta sitten kaikki tyssäsi, Käkönen kertoo jäihin laitetuista suunnitelmista.

Vaikka Amerikan markkinat jäivätkin vielä odottamaan valloitustaan, ensi vuonna 70-vuotisjuhliaan viettävä yritys on silti vahvasti vientivetoinen. Noin puolet toimituksista menee jo nyt ulkomaille.

–Suurin osa menee Itä-Euroopan maihin, mutta viemme myös Norjaan ja Ruotsiin.

Suomessa viljankäsittelylaitteita menee puolestaan ympäri maata aina Oulun korkeudelle saakka.

Aina vaan isompaa

Maailmalla maatalous on jo vuosikymmeniä ollut tehdasmaista, joka on näkynyt myös sinne toimitetuissa tuotteiden kokoluokissa.

–Siellä puhutaan ihan eri kokoluokista, mutta toisaalta myös Suomessa tilakoot kasvavat jatkuvasti, Janne Käkönen sanoo ja antaa esimerkin.

–Kun vielä 1990-luvun lopussa kuivureiden keskikoot olivat 20 kuutiota, nyt ne ovat jo yli 40. Ja trendi jatkuu.

Mepussa maatilojen kasvuun on reagoitu siten, että tätä nykyä suuret yksiköt hoidetaan omina projekteina projektimyyjän kanssa.

–Suurilla tiloilla on omat kuljettimensa, välivarastonsa ja logistiikkansa, joten on järkevää, että projektimyyjä hoitaa silloin koko kokonaisuuden.

Kaiken kaikkiaan Mepussa on töissä noin 50 henkeä, eikä suurempaa rekrytoinnin tarvetta ole tällä hetkellä.

–Toki sesonkityöntekijöitä palkkaamme, mutta muuten yritämme tehostaa toimintaa sisäisesti.

Yrityksen on tarkoitus myös pysyä Yläneellä jatkossakin, vaikka kosijoita on ollut Keski-Suomea myöten.

–Ei tällaista ammattitaitoa niin vain siirrellä. Mepu on yläneläinen ja täällä pysytään, Käkönen lupaa.