Koronapassi sai nuoretkin innostumaan rokotteen ottamisesta

0
Yläneellä keskiviikkona toista rokoteannostaan hakemaan tullut 27-vuotias nainen totesi varanneensa jo liput joulukonserttiin. Ilman passia sinne ei olisi mitään asiaa.

AURA, PÖYTYÄ/Yläne. Pöytyällä kurottiin keskiviikkona kovaa kyytiä kiinni nuorten aikuisten alhaista rokotekattavuutta, kun Yläneen terveyskeskuksessa järjestettiin ikäluokalle suunnattu pop up -rokotusiltapäivä. Terveydenhoitaja Kirsi Haanpää kertoo saldon olleen varsin hyvä, sillä kolmessa tunnissa rokotteen haki 22 henkilöä, joista suurin osa sai ensimmäisen annoksensa. Aurassa puolestaan Haanpää sanoo rokottaneensa aamupäivällä ajanvarauksella 21, joista kahdeksan oli nuoria ykkösrokotteen ottajia.

Hän uskookin rokotushalukkuuden lisääntyneen nuorten keskuudessa koronapassin myötä.

–Selkeästi nyt tuntuu, että koronapassi on muuttanut tilannetta.

Haanpään arvelun vahvistaa Yläneen terveysaseman pop up -rokotukseen ensimmäistä annostaan hakemaan tullut 23-vuotias mies.

–Koronapassi on rajoittanut aika lailla menoja. Turussakaan ei pääse enää mihinkään ilman sitä, ja täälläkin on paikalliseen ravintolaan tulossa passi, hän perusteli, miksi oli päättänyt saapua paikalle.

Asiaan vaikutti myös helppous, sillä yötöitä tekevä nuorukainen sanoo aikataulujen olleen aiemmin hankalia.

Koronapassi oli houkuttimena myös 27-vuotiaalle naiselle.

–Jos haluaa jossain liikkua, niin passi pitää olla, hän pohti ja kertoi varanneensa jo liput joulukonserttiin.

Hänelle rokotus oli toinen, ja asia olisi hoitunut jo aiemmin kuntoon, ellei sairaus olisi iskenyt väliin. Pop upin hän tuli sen helppouden vuoksi.

–Aikoja ei ole ollut kovin hyvin saatavilla, ja tämä sopi nyt minulle.

Piristystä rokotustilastoissa

Pöytyä on pitkään madellut koronarokotustilastojen alapäässä. Pöytyän kansanterveystyön kuntayhtymän johtava lääkäri Katja Virta ei osaa kuitenkaan sanoa, mistä se on johtunut.

–Viimeisten viikkojen aikana olemme vihdoin kuroneet muita kiinni, ja olen erittäin iloinen siitä.

Ongelmana ovat olleet erityisesti nuoret aikuiset, joiden rokotusprosentit ovat alhaisia kautta maan.

–Jokaisella on varmasti yksilölliset syyt, miksi rokotuksia ei käydä hakemassa. Naisilla se voi liittyä esimerkiksi raskaaksi tulemiseen tai raskaana olemiseen. Tai ehkä sitä ei koeta itselle tarpeelliseksi, koska ollaan vielä nuoria, Virta pohtii vaihtoehtoja ilmiölle.

Tällä hetkellä tauti leviää erityisesti rokottamattomien lasten keskuudessa. Virta sanookin, että Pöytyällä ja Aurassa näkyy selkeä nousu 5–14-vuotiaiden parissa.

–Vaikka lapset eivät yleensä sairasta tautia niin pahana, he kuitenkin levittävät sitä. Eivät tosin niin helposti kuin aikuiset.

Kun luokassa tai päiväkotiryhmässä sattuu koronatapaus, silloin lähdetään Virran mukaan isolla joukolla karanteeniin.

–Valitettavasti näitä tapauksia on nyt ollut Aurassa ja Pöytyälläkin.

Hän muistuttaa rokotettuja siitä, että myös he voivat olla oireettomia taudin kantajia ja samalla tartuttajia.

–Toivon, että kaikki käyttäisivät nyt maskia etenkin sisätiloissa ja myös ulkona, jos ei pysty pitämään etäisyyttä. Koronailmaantuvuus on tällä hetkellä suurempi kuin koskaan.


Rokotekattavuuksissa on eroja

Auranmaan kunnista eniten kakkosannoksen saajia on Koskella (84,1 %) ja toiseksi eniten Marttilassa (83,3 %). Aurassa puolestaan toisen rokotteen on hakenut 82,4 prosenttia asukkaista. Alle 80 prosentin mennään Pöytyällä ja Oripäässä, joissa prosentit ovat 79,6 ja 78,9.

Nuorten aikuisten kohdalla rokotekattavuus laahaa joka kunnassa vaihdellen hiukan ikäluokittain. Oripäässä, Pöytyällä ja Aurassa heikoiten ovat rokotettuja 25–29-vuotiaat. Niissä rokotekattavuusprosentit ovat 48,2, 49,7 ja 65,5. Marttilassa alhaisin rokotusprosentti on 12–15-vuotiailla (58,4), kun taas Koskella 30–34-vuotiailla (57,6).


 

Koronarokotustilastot

Aura
Toinen annos: 82,4 %
Alhaisin rokotekattavuus on ikäluokassa 25–29 vuotta, joista kakkosannoksen on saanut 65,5 %. Suurin kattavuus on 75–79-vuotiailla, joista on rokotteen saanut 96,9 %.

Koski
Toinen annos: 84,1 %
Alhaisin rokotekattavuus on ikäluokassa 30–34 vuotta, joista kakkosannoksen on saanut 57,6 %. Suurin kattavuus on 70–74-vuotiailla, joista on rokotteen saanut 95,3 %.

Lieto
Toinen annos: 87,1 %
Alhaisin rokotekattavuus on ikäluokassa 25–29 vuotta, joista kakkosannoksen on saanut 70,5 %. Suurin kattavuus on 75–79-vuotiailla, joista on rokotteen saanut 96,4 %.

Marttila
Toinen annos: 83,3 %
Alhaisin rokotekattavuus on ikäluokassa 12–15 vuotta, joista kakkosannoksen on saanut 58,4 %. Suurin kattavuus on 70–74-vuotiailla, joista on rokotteen saanut 95,2 %.

Oripää
Toinen annos: 78,9
Alhaisin rokotuskattavuus on ikäluokassa 25–29 vuotta, joista kakkosannoksen on saanut 48,2 %. Suurin kattavuus on 70–74-vuotiailla, joista on rokotteen saanut 94,3 %.

Pöytyä
Toinen annos: 79,6 %
Alhaisin rokotekattavuus on ikäluokassa 25–29 vuotta, joista kakkosannoksen on saanut 49,7 %. Suurin kattavuus on 70–74-vuotiailla, joista on rokotteen saanut 95 %.
Lähde: THL