Koululaiset kokkasivat kotimaista – MTK:n kampanja lisää kotimaisen ruuan tunnettuutta

0
Veeti Kivinen tietää, että kotimainen liha on antibioottivapaata. Veeti kokkaili kotitaloustunnilla MTK:n lahjoittamista aineksista possuwokkia.

PÖYTYÄ/Kyrö. MTK:n valtakunnallinen Kokkaa kotimaista -kampanja tutustutti tällä ja viime viikolla Elisenvaaran ja Riihikosken yhtenäiskoulun kahdeksasluokkalaisia suomalaiseen ruokaan ja ruuantuottajiin. Elisenvaaran oppilaille kotimaisuus tuntui olevan jo entuudestaan asia, jota pidetään tärkeänä.

Nuoret itse eivät ehkä vielä päätä kotien kauppakassien sisällöstä, mutta Emilia Laine ja Milja Onnela kertoivat ostoksia tehdessään katsovansa, että ostoskoriin päätyy kotimaista ruokaa. Tytöt luottavat kotimaisen ruuan puhtauteen ja terveellisyyteen.

–Lihan on hyvä olla kotimaista, ettei siinä ole antibiootteja, Veeti Kivinen tiesi.

Veetin mielestä kotimaisuus tekee elämästä helpompaa, kun ei tarvitse huolehtia ruuan puhtaudesta.

Kotitalousopettaja Satu Toivonen totesi, ettei ruuan alkuperän miettiminen niinkään kuulu murrosikään. Osa nuorista on hänen mukaansa kuitenkin kiinnostuneita ja ruokaan liittyvät asiat ovat heille tärkeitä.

Toivonen kertoi syksyn teemana olleen kotitaloudessa suomalainen perinteinen syysjuhla kekri. Hän kehui nuorten hienosti osanneen etsiä suunnittelemiinsa kekriaterioihin kotimaisia raaka-aineita.

Kokkaa kotimaista -kampanjan tiimoilta oppilaat tekivät possuwokkia ja sen lisäkkeeksi kaurasuurimoita. Wokki oli nuorten mieleen, mutta kaurasuurimoihin suhtauduttiin hieman varauksella. Taustalla lienee tottumus, joka toistaiseksi vielä ohjaa mieluummin valitsemaan riisin.

Pöytyän MTK toteutti kampanjan nyt toisen kerran ja lahjoitti ateria-ainekset Elisenvaan ja Riihikosken yhtenäiskouluille. Tarvikkeiden lisäksi mukana tulivat myös reseptit ja tietoa kotimaisesta ruuasta.

–Tavoitteena on tehdä kotimaista ruokaa tunnetuksi ja opettaa katsomaan, mitä merkintöjä ruuissa on ja mistä ne oikeasti kertovat, Pöytyän MTK:n puheenjohtaja Marika Lahtinen kertoi.

Lahtinen huomautti suomalaisen ruuan olevan salmonella- ja hormonivapaata ja piti tätä ainutlaatuisena. Hän myös totesi, ettei suomalaisia tuotantoeläimiä lääkitä automaattisesti.

Lahtinen toivoo nuorten kiinnittävän huomiota ruuan puhtauden ja jäljitettävyyden lisäksi myös siihen, miten tärkeää kotimainen ruuantuotanto on huoltovarmuuden kannalta.

–On tärkeää ymmärtää, miten suuri työllistäjä kotimainen ruokaketju on, hän lisäsi.


RESEPTIT

Karkkiporkkanat

1 iso porkkana
1 dl sokeria
1 dl vettä
1 kanelitanko
Keitä vedestä, sokerista ja kanelista sokeriliemi. Lisää kiehuvaan sokeriliemeen kuorittu ja siivutettu porkkana. Anna kiehua noin 2–3 minuuttia.
Anna porkkanapalasten jäähtyä liemessä.
Valuta porkkanat ennen käyttöä.

 

Jogurttivaahto
1 dl kotimaisia pakastemansikoita
1 dl kotimaisia pakastepuolukoita
1 rkl sokeria
150 g turkkilaista jogurttia
100 g maustamatonta tuorejuustoa
Sulata marja, lisää sokeri joukkoon ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi. Vatkaa tuorejuusto ja jogurtti sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää marjasose joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
Kokoa mousse kauramurun kanssa kerroksittain ja koristele karkkiporkkanoilla, kauramurulla ja puolukoilla.

 

Kauramuru
40 g voita
1 1/2 dl kaurahiutaleita
1/2 tl jauhettua kardemummaa
1 rkl sokeria
Sulata voi ja sekoita muut ainekset sekaan. Levitä seos uunivuokaan tai leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista uunin keskitasolla noin 15–20 minuuttia välillä sekoittaen.