Nalle toi avun koirien ulkoilutukseen

0
Sähkömopo Nalle toi selkävaivoista kärsivälle Erkki Yliselle helpotusta vauhdikkaan Diablon lenkittämiseen. Koira saa nyt toteuttaa juoksuhalujaan eikä taluttajan selkää särje.

PÖYTYÄ/Kyrö. Diablo, 5, ei ole vähimmässäkään määrin pirullisen nimensä veroinen, vaan tassut somasti ristissä se katselee kauniisti silmiin. Melkein voi kuvitella sädekehän neitikoiran pään päälle. Sen verran huskyverta sekarotuisessa Diablossa kuitenkin virtaa, että juoksuhaluja koiralla olisi.

Diablon ihmisille, Sirkka Suomensalolle ja Erkki Yliselle tuotti viime kesään asti vaikeuksia tarjota Diablolle tarpeeksi vauhdikkaita ja pitkiä lenkkejä. Lenkittäjinä kävi kaksi koulupoikaa, kunnes Ylinen hankki sähkömopo Nallen. Nallen avulla selkävaivoista kärsivä Ylinen pystyy tekemään Diablon kanssa tarpeeksi pitkiä juoksulenkkejä.

–Diablo menisi enemmänkin kuin mopo kulkee, Ylinen sanoo ja kertoo mopon kulkevan enintään 25 kilometriä tunnissa.

Sähkömoposta on iloa myös Diablon kaverin Remun, 11, lenkittämiseen. Vanhan herran tassut eivät enää kovin lujaa kulje, vaan lenkit köpötellään hitaasti välillä pysähdellen. Ylisen selälle huonoa teki niin Diablon innokas tempoilu kuin Remun hitaudesta johtuva seisoskelu. Nyt Remu saa tassutella omaan tahtiin ja Ylinen voi samalla lepuuttaa selkäänsä istuallaan. Eikä haittaa, vaikka sataisi, sillä mopossa on katto.

Ylinen lenkittää koirat aamuisin, muun ajan ne ulkoilevat omakotitalon pihassa. Lenkille pääsee ensin Remu, jonka kanssa Ylinen kiertää Yökkömäen lenkin. Diablon kanssa hän tekee viiden kilometrin lenkin.

–Polkupyörän kanssa en lähtisi, koska koira tekee äkkiliikkeitä esimerkiksi pysähtyessään pissalle, Ylinen sanoo ja kokee nelipyöräisen mopon turvallisemmaksi ja tukevammaksi vaihtoehdoksi.

Koirat oppivat Ylisen mukaan nopeasti lenkkeilemään sähkömopon kanssa, eivätkä pelänneet sitä. Suomensalon ja Ylisen mukaan koirat kuuntelevat hyvin taluttajaansa, joten vaaratilanteilta on vältytty. Kerran Ylinen tosin satutti kätensä irtokoiran tullessa liian likelle ja Diablon pyörähdettyä vauhdilla mopon ympäri.

Suomensalolle Diablo on ensimmäinen oma koira, mutta Remu ennätti tulla hänen elämäänsä aiemmin Ylisen mukana. Aluksi häntä jännitti koiran kanssa toimiminen.

–Oli hieno tunne, kun koira kuunteli. Koiralla on hyvä vaisto, Suomensalo muistelee ensimmäistä kertaa, jolloin Ylinen antoi hänen taluttaa Remua.

Koirat ovat pariskunnalle perheenjäseniä. Ylinen onkin tyytyväinen, että taloon tuli ostettua sähkömopo. Sen ansiosta koirat pääsevät lenkille, eikä hänen selkäänsä enää särje.