Viiden lapsen isä Risto Tuominen ajatteli nuorena, että kaksi lasta olisi tarpeeksi

0
Wake the Nations -yhtyeen kitaristi Risto Tuominen viihtyy lastensa Tuukan, vastasyntyneen tyttövauvan ja Vilman kanssa omassa treenikämpässään. Ehkä tulevaisuuden keikkalavoilla nähdäänkin the Tuomiset, kun lapset hiukan vielä kasvavat.

AURA. Yhdeksänvuotias Vilma Tuominen ei halua paljastaa, mitä kaikkea isäinpäiväyllätystä he ovat veljensä Tuukan, 8, kanssa suunnitelleet isänsä Riston varalle sunnuntaiaamuksi. Sen verran hän kuitenkin suostuu kertomaan, että silloin pöytään katetaan isän lempiaamiainen, joka käsittää pekonia ja munaa. Ehkä myös sämpylöitä.

Päivän aikana syödään luultavasti myös kakkua, ja muuten sitten nautitaan yhdessä olosta perheen kesken.

Vilman ja Tuukan lisäksi Risto Tuomisen perheeseen kuuluu vastasyntynyt tyttövauva sekä vaimo Sini . Ristolla on myös kaksi aikuista lasta edellisestä liitosta, jotka ovat aikeissa tulla vierailulle isänsä luokse sunnuntaina.

Nuori isä oli aivan pihalla

Kun Risto Tuominen tuli ensimmäisen kerran isäksi, hän oli vasta 20-vuotias, ja omien sanojensa mukaan aivan pihalla koko touhusta.

–Ihmettelin vaan, että miten lapsi voi saada lapsen, hän kertoo silloisista mietteistään.

Aikuiseksi kasvaminen tapahtuikin pikavauhtia, sillä yhtäkkiä oli perhe elätettävänä, eikä nuorella miehellä ollut työkokemusta käytännössä lainkaan.

–Ainoa, mitä olin tehnyt, oli soittohommat, joista haaveilin ammattia, tänä päivänä Wake the Nations -yhtyeessä kitaraa soittava Risto toteaa.

Onnekseen hän pääsi töihin kumituotteita valmistavaan yritykseen, jota kautta löytyi myös ensimmäinen koti perheelle.

Kun arki asettui aloilleen, Risto rupesi jossain vaiheessa ihmettelemään, että onko elämä vain pelkkää työtä ja laskujen maksamista.

–Kun sitten pääsin enemmän sisälle isän rooliini, aloin viihtyä siinä, enkä todellakaan vaihtaisi sitä aikaa pois.

Nyt homman jo osaa

Vuonna 2009 Risto oli soittokeikalla ystävänsä häissä, kun hän tapasi toisen vaimonsa Sinin. Vaikka Risto oli jo nuorena miehenä päättänyt, että lapsia ei tule enempää kuin kaksi, toisin kuitenkin kävi.

Vuonna 2011 syntyi Vilma ja 2013 Tuukka. Nyt Riston sylissä köllöttelee reilun viikon ikäinen kuopustyttö, eikä viiden lapsen isä voi kuin nauraa menneille päätöksilleen.

–Nykyään ajattelen, ettei lapsia voi olla liikaa.

Kun Vilma syntyi, Ristolla oli jo rutkasti enemmän kokemusta ja ikää kuin esikoisen saapuessa maailmaan.

–Se tuntui ihanalta, ja samalla ajattelin, että osaan tämän, hän pohtii, vaikka myöntää edelleenkin hiukan jännittävänsä vastasyntyneen kanssa esimerkiksi vaipanvaihtoa.

Isänä hän ajattelee olevansa nyt rauhallisempi ja vähemmän itsekkäämpi kuin nuorena.

–Mielestäni osaan ottaa lapset nyt eri tavalla huomioon kuin silloin parikymppisenä.

Sen verran elämä on myös rauhoittanut vastasyntyneen isää, että enää musiikkikeikoille ei ole niin kovaa paloa.

–Kaipaan kyllä keikoille, mutta lähteminen on se, joka on vaikeaa. Jotenkin sitä on niin juurtunut sohvan pohjalle, hän naurahtaa ja miettii ehkä tulleensa laiskemmaksi näin vanhemmalla iällä.

Toisaalta hän on tilanteeseen myös tyytyväinen, sillä kotona on hyvä olla, kun perhe on ympärillä.

–Lapset sitovat kotiin, ja hyvä niin.


Kuka?

Nimi, ikä, paikkakunta: Risto tuominen, 45, Aura
Ammatti: Kokoonpanija
Koulutus: Merkonomi
Tärkeimmät luottamustoimet: Varaluottamusmies- ja varatyösuojeluvaltuutettu, Auran Taekwondon perustaja ja vetäjä 2001–2007
Perhesuhteet: Vaimo ja viisi lasta (Jan, 25; Henna, 24; Vilma, 9; Tuukka, 8; tyttövauva, 1 vko)
Harrastukset: Musiikki
Motto: Elät vain kerran.