Tarvasjoen perhekerhoon kaivataan lisää perheitä

0
Terhi Haapakangas, Heidi Laaksonen ja Tanja Ölander toivovat Tarvasjoen perhekerhoon lisää perheitä. Tanjan sylissä Terhin neljän kuukauden ikäinen Oskari. Etualalla leikkivät Tanjan neljävuotias Ronja ja alkuvuodesta kaksi vuotta täyttävä Roni.

LIETO/Tarvasjoki. Seurakunnan perhekerhossa Tarvasjoella on syksyn aikana ollut hiljaista. Viimeiset neljä vuotta perhekerhossa aktiivisesti lastensa kanssa käynyt Tanja Ölander esittikin sosiaalisessa mediassa huolensa perhekerhon puolesta. Hän kannusti perheitä lähtemään mukaan toimintaan, jotta lapsiperheille tärkeä kerho saadaan säilymään lähellä.

Ölanderin mukaan neljä vuotta sitten perhekerhon toiminnassa oli mukana kymmenisen perhettä. Tänä syksynä kävijöitä on ollut vähemmät. Ölanderin ”hätähuuto” perhekerhon puolesta sai muutamia uusia perheitä mukaan.

–Minulle tuli somessa vastauksia, ettei perhekerhosta oltu kuultukaan, Ölander kertoo.

Hän pitää tärkeänä, että lapsiperheille on toimintaa tarjolla kotikylällä ja ettei osallistuminen aina vaadi auton kanssa liikkumista.

Liedon seurakunnan lastenohjaaja Heidi Laaksonen arvelee, että korona on osaltaan vaikuttanut kävijäkatoon. Viimeisen puolentoista vuoden aikana toiminta on koronarajoitusten vuoksi ollut epäsäännöllistä.

–Tietysti kävijämäärässä on myös vuosittaista vaihtelua, Laaksonen sanoo.

Laaksosen mukaan seurakunnassa ei ole keskusteltu Tarvasjoen perhekerhon toiminnan lopettamisesta. Ölander kuitenkin pelkää näin väkisinkin käyvän, jos kävijöitä on kovin vähän. Päiväkerhotoimintaakaan Tarvasjoella ei tällä hetkellä ole.

Vaihtelua arkeen

Ölander aikoo hoitaa vajaan kaksivuotiaan nuorimmaisensa Ronin kolmivuotiaaksi asti kotona. Hän toteaa, että kolme vuotta olisi pitkä aika viettää yksin kotona, jos perhekerhon tapaista toimintaa ei olisi tarjolla. Perhekerhossa ympärillä olevat ihmiset ja eri lelut kuin kotona tuovat lapsillekin vaihtelua.

Perhekerhossa aikuiset ja lapset pääsevät tapaamaan toisiaan. Leikin ja jutustelun lomassa muun muassa askarrellaan, lauletaan ja haukataan välipalaa sekä pidetään pieni hiljentymishetki. Perhekerhoon ovat tervetulleita myös seurakuntaan kuulumattomat.

–Ronjalle on jäänyt täältä kavereita, vaikka kaverit ovat menneet päiväkotiin. Ja minulle myös, molemmat ovat voittajia, Ölander toteaa.

Terhi Haapakangas huomauttaa, että perhekerhossa lapset tutustuvat tuleviin koulukavereihinsa ja heidän vanhempansa toisiinsa. Myös Jonna Elo pitää perhekerhoa hyvänä paikkana tutustua paikkakuntalaisiin.

–Tänne on ollut tervetullut olo, vaikka emme tunteneet täältä perheitä. Oli helppo tulla. Anttonkin viihtyy ja tykkää leikkiä eri leluilla, perhekerhossa syksyllä aloittanut Elo sanoo.

Tarvasjoen perhekerho kokoontuu tänä vuonna viimeisen kerran 25.11. torstaina. Joulutauon jälkeen toiminta jatkuu viikolla kolme torstaisin kello 9.30–11.30.


 

MLL:n Tarvasjoen yhdistys vailla puheenjohtajaa

Tarvasjokelaisille lapsiperheille monenlaista toimintaa järjestänyt MLL:n paikallisyhdistys uhkaa hiipua, ellei yhdistykselle löydy puheenjohtajaa. Yhdistyksen puheenjohtajana viimeiset vuodet toiminut Petra Jorasmaa on jättämässä tehtävänsä, eikä yhdistyksen hallituksen sisältä ole löytynyt jatkajaa.

–Moni säikähtää, viekö puheenjohtajuus ja yhdistystoiminta paljon aikaa, mutta kaikki meidän hallituksessa ovat työssäkäyviä ja harrastavia ihmisiä, Jorasmaa rohkaisee ja kannustaa tarttumaan tehtävään, jos haluaa lapsiperheiden palveluihin paikkakunnalla vaikuttaa.

Hän myös huomauttaa, että jatkajalla on vapaus innostua eri asioista kuin aiemmat puheenjohtajat.

Koronan vuoksi MLL:n Tarvasjoen yhdistyksen toiminta on ollut viimeisen puolentoista vuoden aikana hiljaista suunniteltujen tapahtumien peruuntuessa tai siirtyessä. 96-vuotiaalla yhdistyksellä on kuitenkin pitkät perinteet.

Yhdistys on muun muassa hankkinut polkupyöräkypärät ekaluokkalaisille, lahjoittanut ystävänpäivästipendit neljäsluokkalaisille ja hankkinut ksylitolipastillit päiväkotiin. Seurakunnan kanssa yhteistyössä järjestettyä lasten joululaulutapahtuma on tänä vuonna suunniteltu pidettäväksi 16. joulukuuta.