Uudet yritykset Auranmaan kärjessä: Elementti- ja polttopuufirmoilla vahva nousu

0
Oripään elementti esittelee työkohteitaan yrityksen Facebook-sivuilla. Tämä betonielementtirakennus on asennettu kesäkuussa. Kuvalähde: Yrityksen Facebook-sivu.

Auranmaan yritysten yhteisöverokärkeen nousi Oripään Elementti. Betonielementtitehtaan liikevaihto oli viime vuonna vahvassa nousussa ja yritys teki yli kaksinkertaisen tuloksen vuoteen 2019 verrattuna. Samalla myös yrityksen maksama yhteisövero kaksinkertaistui.

Kakkoseksi nousi pöytyäläinen Suomen polttopuukeskus. Toni Raivon johtama yritys on myös kasvattanut liikevaihtoa, tulosta ja maksamiaan veroja, sillä tämä yritys ei esiintynyt alueen kärkisijoilla viime vuonna.

Auranmaan kuntien yritysten verokärjestä löytyy myös kauppiaspariskunta Pertti ja Minna Leppäkoski ja heidän kiinteistöhallintoyhtiönsä.

Auran K-marketin kauppakiinteistö oli Leppäkosken pariskunnan hallussa. Auran K-kauppias vaihtui viime vuoden lokakuussa ja turkulainen Timo Vormisto aloitti kauppiaana.

KOKONAISUUDESSAAN Suomen yhteisöveropotti pieneni koronavuonna. Sitä kerättiin Verohallinnon mukaan yhteensä 5,4 miljardia euroa, mikä on 0,4 miljardia vähemmän kuin vuonna 2019. Myös yrityksille vuonna 2020 maksetut koronatuet ovat olleet verotettavaa tuloa.

– Kun koronaan liittyvät sulkutoimet alkoivat keväällä 2020, tilanne oli hyvin epävarma. Pahimmissa skenaarioissa yritysten pelättiin kärsivän ja verotulojen laskevan huomattavasti enemmän kuin mitä luvut nyt lopulta näyttävät. Moni Suomeen veroja maksava yritys on pystynyt tekemään tulosta vaikeista ajoista huolimatta, sanoi ylitarkastaja Matti Luokkanen Verohallinnosta tiedotteessa.

FAKTA
Yhteisövero

  • Yhteisövero peritään yrityksen tuloksesta.
  • Yhteisöveroa maksavia yhteisöjä ovat osakeyhtiöt, osuuskunnat sekä tietyin edellytyksin liikelaitokset, julkisyhteisöt, yhdistykset, laitokset, säätiöt ja asunto-osakeyhtiöt.
  • Yhteisövero on Suomessa 20 prosenttia.
  • Yhteisöveron verokertymä oli vuonna 2020 Suomessa 5,4 miljardia euroa.
  • Se on 0,4 miljardia vähemmän kuin vuonna 2019.
  • Verontilityslakia muutettiin koronavuonna 2020 niin, että kunnat saivat yhteisöveron tuotosta 10 prosenttiyksikköä enemmän kuin aiemmin.
  • Muutoksen jälkeen kuntien osuus oli 42,13 prosenttia (aiemmin 32,13 prosenttia) ja valtion osuus oli 57,87 prosenttia (aiemmin 67,87 prosenttia).