Joulunaika inspiroi käsityöläiset ideatykitykseen – Joulupuoti avautui Yläneellä

0
Savipaja Eevamaijan joulukelloilla ja tontuilla pääsee juhlatunnelmaan kiinni.

PÖYTYÄ/Yläne. Viime vuonna ensimmäistä kertaa avattu Helyjen ja heinäseipäiden Joulupuoti Yläneen keskustassa sai kuvataiteilija Maarit Ailion mukaan suuren suosion. Asiassa auttoi korona, sillä ihmiset tykkäsivät käydä pienessä puodissa, jossa ei ollut valtavia ihmismassoja.

–Sen huomasi, että ihmiset oikein nauttivat tästä pienuudesta, Ailio kertaa.

Tänä vuonna odotukset ovat myös korkealla, sillä koronan kuritus ei ole hellittänyt vieläkään. Puoti onkin lastattu jälleen täyteen ihania käsitöitä ja joulun tunnelmaa.

Seppä Kristian von Pfaler esittelee tekemiään koruja, joista hän on aikanaan lähtenyt ammatissaan liikkeelle ja laajentanut sittemmin repertoaariaan aina aitoihin, naulakoihin ja kaiteisiin. Hän on myös uranuurtaja ruostumattoman teräksen taonnassa, mistä hän tekee esimerkiksi aterimia. Näyttelyyn hän on koruistaan valinnut muun muassa kaulaan ripustettavan kravatin. Syy sille on selvä.

–En ole itse mikään kravatti-ihminen, mutta tätä olen käyttänyt juhlissa, hän vinkkaa muillekin, jotka haluavat esiintyä tyylikkäinä ja etiketin mukaisesti.

Maarit Ailio kertoo puolestaan tehneensä myyjäisiin uusia joulukortteja.

–Joka joulu teen uudet kortit, hän toteaa ja sanoo saavansa ideoita töihinsä luonnosta. Lisäksi hän omaa hyvän mielikuvituksen.

–Kun toiset näkevät metsässä vain sen puun, minä näen siinä puussa vaikka mitä muutakin.

Ailio ei juuri suunnittele maalaamisiaan vaan ne tulevat itsestään.

–Jos minun pitää tehdä joku ennalta määrätty, mielikuvitukseni tekee lakon. Siksi en enää tee paljonkaan tilaustöitä.

Myynnissä on tänä vuonna kahdentoista eri käsityöläisen tuotteita. Joukossa on sekä käyttö- että koriste-esineitä. Mukaan mahtuu myös tee se itse -paketteja, joissa ostaja pääsee toteuttamaan omaa luovuuttaan vaikkapa huovutusvillalla tai askarteluun tarkoitetuille lampaan turkispaloilla.

Helyjä ja heinäseipäitä Joulupuoti on avoinna 23.12. saakka ma–pe klo 10–17 sekä la 8–15 osoitteessa Haverintie 4, Yläne.