Keskustan vaalivankkurit starttasivat Pöytyällä – Keskusta haluaa turvata lähipalvelut

0
Keskustan aluevaalistarttiin oli saapunut puhumaan puolueen puheenjohtaja valtiovarainministeri Annika Saarikko. Kuva: Timo Kalenius

PÖYTYÄ/Riihikoski. Pöytyän Keskustapuolueen aluevaalien startti pidettiin lauantaina Riihikosken yhtenäiskoululla. Viestinsä tilaisuuteen toivat myös puolueen puheenjohtaja, valtionvarainministeri Annika Saarikko sekä Pöytyän perusturvajohtaja Eveliina Kiiski .

Keskusta haluaa säilyttää lähipalvelut jokaisessa kunnassa niin, että niissä olisi vähintään yksi sosiaali- ja terveysasema, josta palvelut saa sujuvasti ja nopeasti. Keskusta katsoo myös, että oikea-aikaiseen hoitoon pitäisi päästä yhdellä yhteydenotolla.

–Neuvolat, hoitoon pääsy ja vanhusten turvallinen arki sekä toimivat lähipalvelut koko maakunnassa on vaalien ydinkysymys, kertoo puheenjohtaja Annika Saarikko.

–Sekä palvelujen käyttäjät että niiden tekijät ansaitsevat parempaa. En hyväksy puheita siitä, että muutoksia ei tarvittaisi tai joka kunnassa ei lähipalveluille olisi tarvetta. Myös ajoissa hoitoon pääsemisen takuu tarvitaan, Saarikko lisää.

Tammikuun vaaleissa valittavien aluevaltuutettujen tulee Saarikon mukaan ottaa vastuuta koko hyvinvointialueen palveluista kotikuntansa rajojen yli. Valituksi tulevat päättäjät edustavat aluevaltuustoissa kaikkia alueensa asukkaita ja kuntia.

–Lähipalveluiden vaalimista puoltaa sekin, että ne ovat tapa purkaa ja ennaltaehkäistä hoitojonoja, joita on syntynyt esimerkiksi koronaviruksen aikana hammashuoltoon ja neuvoloihin, toteaa Saarikko.

Alueet vastaavat vuoden 2023 alusta alkaen sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisestä. Aluevaltuustot aloittavat toimintansa maaliskuussa 2022. Saarikko kuvasi aluevaaleja linjavaaleiksi. Niissä vastakkain ovat hänen mukaansa muun muassa lähipalvelut ja keskittäminen.

Huolta henkilöstöstä ja kiinteistöistä

Pöytyän perusturvajohtaja Eveliina Kiiski kertoi omassa puheenvuorossaan perustietoja sote-uudistuksesta ja siitä, miten Pöytyän kunnan alueella sen tuloon valmistaudutaan. Sote-uudistuksen valmistelu tulee teettämään työtä henkilöstölle niin kunnissa kuin tulevan hyvinvointialueen valmistelussakin. Yt-neuvotteluja joudutaan käymään. Tukipalveluiden tehtävät muuttuvat eniten ja uudelleen organisoidaan keittiötoiminnan, sekä laitos- ja kiinteistöhuollon toiminnot.

–Henkilöstön kohdalla sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen tehtävien ja tehtäviä hoitavan henkilöstön siirto kunnista ja kuntayhtymistä hyvinvointialueelle toteutetaan liikkeen luovutuksen periaatteiden mukaisesti niin sanottuina vanhoina työntekijöinä ja siirtymähetkellä voimassa olevat oikeudet ja velvollisuudet säilyvät, Kiiski kertoo.

–Haastavana osana ovat tukipalvelutehtävät, joista osa tulee siirtymään hyvinvointialueelle ja osa jäämään kuntiin ja tämä varmasti tulee sekoittamaan kuntakenttää esimerkiksi ravintohuollon osalta, koska kunta ei voi jatkossa myydä ruokapalveluja hyvinvointialueelle, Kiiski jatkaa.

–Tämän lisäksi ensi syksynä yt-neuvotteluissa käydään läpi miten lähtevässä ja vastaanottavassa organisaatiossa muuttuvat työtehtävät ja etuudet. Terveydenhuollon kuntayhtymässä neuvottelut on jo käyty ja keväällä ne käydään myös Pöytyällä, Kiiski lisää.

Kuntien ja muiden sosiaali- ja terveydenhuollon sekä alueen pelastustoimea hoitavien kuntayhtymien sosiaali- ja terveystoimen sekä pelastustoimen käytössä oleva irtain omaisuus, sopimukset sekä siirtyvän henkilöstön lomapalkkavelka siirtyvät hyvinvointialueille. Kuntien omistukseen jäävät sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen toimitilat, jotka hyvinvointialue vuokraa vähintään kolmen vuoden siirtymäajaksi.

–Haasteena meillä on kiinteistöjen kunto. Sen tulisi olla hyvä vuokrausvaiheessa ja etenkin meillä terveyskeskus ja perusturvan talo vaativat perusteellista kunnostusta. Selkeästi ovat tila-asiat jääneet hoitamatta ja nyt niistä tulee meille haasteita, Kiiski toteaa.

–Alkuvaiheessa tilaratkaisuista tulee väkisinkin kustannuksia ja jossain vaiheessa tilat on laitettava kuntoon ja modernisoitava. Tämän lisäksi IT-kustannukset ovat alueellisesti hyvin merkittävät ja vielä on epäselvää kuka ne tulee maksamaan, Kiiski jatkaa.
Timo Kalenius